Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» Μασκ - Μπέζος για μια θέση στο... φεγγάρι

Ο πόλεμος του διαστήματος, που έχει μετατραπεί σε υπόθεση μεταξύ δισεκατομμυριούχων, λαμβάνει πλέον δικαστικές διαστάσεις μετά την μήνυση που κατέθεσε ο Τζεφ Μπέζος κατά της ΝΑΣΑ, για την απόφαση της να συνεργαστεί με τον Ελον Μασκ για τα διαστημικά της ταξίδια.

Μετά την «μάχη» της πρωτιάς στο διάστημα Μπέζος και Μασκ κονταροχτυπιούνται για την «εύνοια» της NASA, την πανίσχυρη Αμερικανική εταιρεία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, η οποία υπέγραψε σύμβαση με την SpaceX του Έλον Μασκ για την ανάπτυξη τεχνολογίας ώστε να προχωρήσουν τα ταξίδια στο φεγγάρι.

Σε μήνυση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, η Blue Origin του Μπέζος αναφέρει πως τα κριτήρια με τα οποία η NASA επέλεξε την SpaceX ήταν «λανθασμένα και εκτός νόμου», αναφορικά με την Υπηρεσία για το σύστημα προσγείωσης στη Σελήνη της Tesla, που επιλέχθηκε στις 16 Απριλίου. Η Blue Origin, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τη διαδικασία επιλογής διάτρητη και άδικη και ζητά την επανεξέταση της σύμβασης και την κατανομή δικαιοσύνης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ζητήματα που εντοπίζονται στην προμήθεια και τα αποτελέσματα της διαδικασίας πρέπει να επιλυθούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να εξασφαλιστεί μια ασφαλής επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη» αναφέρει η Blue Origin.

Η SpaceX είναι ο βασικός ανταγωνιστής της Blue Origin και της Dynetics για τα δύο συμβόλαια, προτού η NASA επιλέξει μόνο μία από τις εταιρείες εξαιτίας των περικοπών στο κονδύλι που ενέκρινε το Κογκρέσο για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Η Blue Origin ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια της για να κερδίσει ένα συμβόλαιο στο πρόγραμμα HLS της ΝΑΣΑ, που προβλέπει την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη σελήνη.

Πριν από την ανάθεση συμβολαίου τον Απρίλιο, η NASA είχε μοιράσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συμβόλαια ανάπτυξης ιδεών - με την SpaceX να λαμβάνει 135 εκατομμύρια δολάρια, την Dynetics 253 εκατομμύρια δολάρια και την Blue Origin να λαμβάνει 579 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ελον Μάσκ πάντως σχολιάζοντας την δικαστική διαμάχη σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε πως «το λυπηρό είναι ότι ακόμα κι αν ο Άγιος Βασίλης έκανε την προσφορά μου δωρεά, το πρώτο πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν θα ήταν να την ακυρώσουν».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ