Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ-δημοσκόπηση: Καταρρέει η στήριξη των Αμερικανών στην απόφαση Μπάιντεν για Αφγανιστάν

Πηγή: Associated Press

Μπροστά στις εικόνες απόγνωσης που έρχονται από την Καμπούλ μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, η στήριξη των Αμερικανών στην απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν κατέρρευσε και οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποδοκιμάζουν τον τρόπο διεξαγωγής της αποχώρησης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μονάχα το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Politico και τη Morning Consult, το διάστημα 13 έως 16 Αυγούστου, στήριζε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τη χώρα έναντι 69% τον Απρίλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα διεξήχθη, καθώς οι Ταλιμπάν πραγματοποιούσαν την επίθεσή τους, κατόπιν καταλάμβαναν την αφγανική πρωτεύουσα, ενώ η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωνε την αποστολή 6.000 στρατιωτικών για να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των περίπου 30.000 Αμερικανών και Αφγανών αμάχων, που φοβόντουσαν για τη ζωή τους.

Ο Τζο Μπάιντεν υπολόγιζε στη στήριξη από την κοινή γνώμη μιας απόσυρσης, που θα έβαζε τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ομως, το 51% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε το θέμα της αποχώρησης.

Και το 45% εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, εάν αυτή η αποχώρηση επέτρεπε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη.

Ενα ανάλογο ποσοστό (48%) αντιτίθεται στην αμερικανική αποχώρηση, εάν αυτή θα «άνοιγε τον δρόμο στην Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 53% εγκρίνει τη διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν από τον Τζο Μπάιντεν, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνο της δημοτικότητάς του στους κόλπους του κόμματος «η οποία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70-89%», σημειώνουν τα Politico και Morning Consult.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ ψηφοφόρων όλου του πολιτικού φάσματος και περιθώριο λάθους +/- 2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ