Νέα
  • ΓΔ: 908.13 +1.01%
  • Τζίρος: 93,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γουόρεν Μπάφετ: Ποιες επιχειρηματικές κινήσεις δίνουν κέρδος εν μέσω πληθωρισμού

Με τον πληθωρισμό να κλυδωνίζει ήδη μεγάλες επιχειρήσεις και παγκόσμιες οικονομίες καθώς οι τιμές των προϊόντων αυξάνουν συνεχώς, το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett είναι «ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Αν και διανύει τα 90 του χρόνια, ο Buffett δεν εγκαταλείπει την επιχειρηματική του δράση, όμως αυτό που πραγματικά απολαμβάνει είναι να «δίνει συμβουλές» για επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις ακόμη κι αν κάποιες δεν έχουν αποδειχθεί επικερδείς για όσους τις ακολούθησαν... 

Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων του Berkshire Hathaway το 2015, ο Μπάφετ ρωτήθηκε ποια από τα μερίδια της εταιρείας του ήταν πιο αναμένομενο να ευδοκιμήσουν σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Η απάντηση του τότε αλλά και τώρα είναι ότι «η καλύτερη επιχείρηση για να αποκτήσεις εν καιρό πληθωρισμού, είναι αυτή που δεν απαιτεί συνεχή επανεπένδυση γιατί τότε γίνεται όλο και πιο ακριβή καθώς η αξία του δολαρίου πέφτεi».

Το επιχειρείν με αυξημένο πληθωρισμό

«Οπότε, οι καλύτερες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού είναι οι επιχειρήσεις που αγοράζεις μία φορά και στη συνέχεια δεν χρειάζονται νέες επενδύσεις κεφαλαίου», δήλωσε ο Μπάφετ, προσθέτοντας ότι «κάθε επιχείρηση με μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου τείνει να είναι μια κακή επιχείρηση, σε περίοδο ή όχι πληθωρισμού».

Σήμερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 5,4% τον Ιούνιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ενώ έχει κάνει τεράστιο άλμα από τον Ιούνιο του 2008.

Αν και ορισμένοι οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν οτι ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού δεν τους ανησυχεί το σίγουρο είναι ότι δεν θα αποφευχθεί. 

«Επιχειρήσεις όπως κοινής ωφέλειας ή οι σιδηρόδρομοι «τρώνε όλο και περισσότερα χρήματα και δεν είναι τόσο κερδοφόρες» εκτιμά ο Μπάφετ λέγοντας ότι «προτιμά να κατέχει και να επενδύει σε εταιρείες με τις οποίες οι άνθρωποι συνδέονται».

Για τον ίδιο μια τέτοια περίπτωση είναι η See's Candy, την οποία έχει στην ιδιοκτησία του από το 1972.

Κλειδί τα ακίνητα

Φυσικά, οι περισσότεροι επενδυτές σήμερα δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ολόκληρες επιχειρήσεις, αλλά μπορούν να αγοράσουν μετοχές σε εταιρείες που τους αρέσουν.

Η κατοχή μέρους μιας «υπέροχης επιχείρησης», όπως είπε ο Μπάφετ το 2009, είναι χρήσιμη, επειδή ό,τι και να συμβεί με την αξία του δολαρίου, το προϊόν της επιχείρησης θα εξακολουθεί να είναι σε ζήτηση.

Ο Μπάφετ εκτιμά επίσης ότι είναι ιδιαίτερα βολικό να κατέχεις ακίνητα σε περιόδους πληθωρισμού επειδή τα αγοράζεις μια φορά και το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να διπλιάσουν το όφελος σε περίπτωση πώλησης τους.

«Εάν έχετε κάτι που είναι χρήσιμο για κάποιον άλλο, αυτό δημιουργεί μια αξία αντικατάστασης με την πάροδο του χρόνου, οπότε ο πληθωρισμός έχει ευνοϊκές συνέπειες», δήλωσε ο Μπάφετ.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος δράσης για τους περισσότερους επενδυτές δεν είναι να επιλέξουν μεμονωμένες μετοχές που πιστεύουν ότι θα έχουν καλή απόδοση, αλλά να επενδύσουν σε κεφάλαια χαμηλού κόστους, τα οποία είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα.

Ο Μπάφετ προτείνει εδώ και καιρό στους επενδυτές να βάζουν τα χρήματά τους σε αυτά τα κεφάλαια. Ο S&P 500, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Coca-Cola και η Google.

Για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τις αποταμιεύσεις τους λόγω συνταξιοδότησης, τα διαφοροποιημένα κεφάλαια του δείκτη είναι «τα πιο λογικά σχεδόν σε κάθε εποχή» υποστηρίζει ο Μπάφετ στο CNBC.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ