Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ταχύτερη των προβλέψεων η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

«Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη γεγονός που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα το λάβει υπόψη στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και η Ευρωζώνη έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα χειρότερα από τη μετάλλαξη Δέλτα, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να μειωθούν οι έκτακτες αγορές ομολόγων από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προετοιμασθεί ο τερματισμός τους τον Μάρτιο του 2022.

«Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα το 2021 από ό,τι αναμέναμε και αυτό θα αντανακλάται στις προβλέψεις που θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ντε Γκίντος στην εφημερίδα El Confidencial. «Θα έχουμε νέες προβλέψεις τις επόμενες ημέρες και θα αποφασίσουμε ανάλογα», πρόσθεσε.

Την επόμενη Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο ερχόμενο τρίμηνο. Αν και ο ντε Γκίντος δεν εξέφρασε κάποια άποψη για το θέμα αυτό, υποστήριξε ότι η εύρωστη ανάκαμψη ανοίγει τον δρόμο για την απόσυρση τελικά της πολύ μεγάλης στήριξης.

«Αύξηση στον πληθωρισμό πριν την υποχώρηση το 2022»

«Αν ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε θα υπάρχει λογικά μία σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, επίσης και της δημοσιονομικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 3% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2% και ο ντε Γκίντος προέβλεψε μία αύξηση πριν την υποχώρησή του το 2022. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η εκτίναξη αυτή μπορεί εν μέρει να περάσει στον δομικό πληθωρισμό, κάτι που απαιτεί την προσοχή της ΕΚΤ.

«Πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν θα υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι αυτή η προσωρινή επίπτωση θα γινόταν διαρθρωτική», πρόσθεσε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ