Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Ουκρανία νομιμοποιεί το Bitcoin - Η πέμπτη χώρα σε λίγες εβδομάδες

Την είσοδο των κρυπτονομισμάτων σε Ευρωπαϊκό έδαφος «υπογράφει» επίσημα η Ουκρανία, καθώς αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχώρησε στην νομοθετική «αναγνώριση» του Bitcoin με κανόνες αγοράς  και ρυθμιστικό πλαίσιο, γεγονός που φανερώνει ότι πλέον οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αρχίζουν να αποδέχονται ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν.

Όπως αναφέρει το CNBC, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με τον οποίο νομιμοποιεί το bitcoin, το οποίο  μέχρι σήμερα, κινούνταν στη χώρα σε μια «νόμιμη γκρίζα ζώνη». Επιτρεπόταν δηλαδή, η αγορά και ανταλλαγή των ψηφιακών  νομισμάτων, αλλά οι εταιρείες και τα χρηματιστήρια που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα ήταν συχνά υπό στενή παρακολούθηση.

Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) απέκλεισε ένα δίκτυο που όπως αποκάλυψε πραγματοποιούσε «κρυφές ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων» και λειτουργούσε στην πρωτεύουσα του Κιέβου. Η SBU ισχυρίστηκε ότι αυτές οι ανταλλαγές διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος και παρείχαν ανωνυμία των συναλλαγών.

Στον Ζελένσκι για υπογραφή το σχετικό νομοσχέδιο

Οι ουκρανικές αρχές συχνά αντιμετώπιζαν με καχυποψία τις συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα. Η ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο ο οποίος είχε συνταχθεί από το 2020, στοχεύει στο να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» ασφαλείας γύρω από τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες.

Το μόνο που μένει για να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος είναι η τελική έγκρισή του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Εάν υπογραφεί από τον Ουκρανό πρόεδρο, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι όροι που θα κατοχυρωθούν στο ουκρανικό δίκαιο.

Να σημειωθεί, ότι η Ουκρανία είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως που υιοθετεί ή έχει ρυθμίσει κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, μετά το Ελ Σαλβαδόρ, την Κούβα, τον Παναμά αλλά και τις ΗΠΑ οι οποίες μόλις τον περασμένο μήνα έθεσαν κανόνες στις σχετικές πλατφόρμες συναλλαγής καθώς υπολογίζεται ότι η αξία τους ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το Μάρτιο επίσης, η γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin), εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, χαρακτηρίζονται τα κρυπτονομίσματα ως χρηματοπιστωτικά μέσα. Στις αρχές Αυγούστου, η Γερμανία παρείχε επίσης τη δυνατότητα σε μεγάλα funds να επενδύουν ένα ποσοστό του ενεργητικού τους σε κρυπτονομίσματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ