Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Evergrande: Μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής

Στο ναδίρ βρίσκεται σήμερα η μετοχή της εταιρείας Evergrande που υποχώρησε πάνω από 15% στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ καθώς συνεχίζονται οι έντονες πτωτικές πιέσεις μετά τις φήμες για χρεοκοπία.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις προοπτικές ανάκαμψής της ενώ πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών της αυτή την εβδομάδα.

Στις 05:45 (ώρα Ελλάδας), η τιμή της μετοχής της υποχωρούσε κατά 14,6%, στα 2,17 δολάρια Χονγκ Κονγκ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

Η τιμή της μετοχής θυγατρικής της που ασχολείται με τη διαχείριση ακινήτων έπεφτε πάνω από 8%, αυτή της θυγατρικής της που έχει αντικείμενο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά 2%, ενώ αυτή της Hengten Net, πλατφόρμας μετάδοσης περιεχομένου μέσω διαδικτύου, έπεφτε κατά 10%.

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι θα απολέσει μέρος του ποσού που της έχει δανείσει· άλλοι πιστωτές της σχεδιάζουν να της δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τραπεζών στο Reuters.

Χθες Κυριακή η Evergrande ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα.

Αξιωματούχοι που χαράσσουν πολιτική προτρέπουν τους μεγάλους πιστωτές της εταιρείας να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους· παράγοντες της αγοράς γενικά θεωρούν πως το ενδεχόμενο απευθείας κρατικής παρέμβασης για να «διασωθεί» η Evergrande είναι μάλλον απίθανο.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ