Νέα
  • ΓΔ: 906.57 +0.49%
  • Τζίρος: 47,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: «Πράσινο φως» να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ στους Ευρωπαίους που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca

Οι Ευρωπαίοι που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca θα μπορούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο παρότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αναγνωρισμένο από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων, δήλωσε απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, στο τέλος συνάντησης στην Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τις «αρχές Νοεμβρίου» για όλα τα άτομα που προέρχονται από το εξωτερικό υπό τον όρο να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

«Αυτό αφορά το σύνολο των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που είναι αναγνωρισμένα από την FDA», την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εξήγησε ο Μπρετόν, αρμόδιος για τον συντονισμό της προμήθειας της ΕΕ με εμβόλια κατά της Covid και ο οποίος συναντήθηκε με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Τζεφ Ζάιεντς.

"Μου είπε ότι για τα άλλα εμβόλια, για το AstraZeneca συγκεκριμένα, η υγειονομική τους υπηρεσία είναι αυτή που θα αποφασίσει αλλά φαινόταν να είναι θετικός και αισιόδοξος", πρόσθεσε.

"Αυτό που κατάλαβα από τις συζητήσεις που είχαμε, είναι ότι ήταν πεπεισμένος πως ήταν αρμοδιότητα της υπηρεσίας υγείας αλλά βάσει των διαθέσιμων στοιχείων (για τα αναγνωρισμένα εμβόλια από τις ευρωπαϊκές αρχές υγείας), δεν υπήρχε ανησυχία", εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Τιερί Μπρετόν ρώτησε τον Ζάιεντς για το χρονοδιάγραμμα, και συγκεκριμένα αν αυτή η άδεια μπορεί να δοθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης ισχύος της άρσης των περιορισμών: "Φαινόταν να είναι θετικός και για τις ημερομηνίες", δήλωσε.

Ο Μπρετόν υπογράμμισε ότι οι ομάδες του εργάστηκαν σκληρά για την άρση των περιορισμών αυτών "που δεν είχαν πλέον κανένα νόημα".

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπρετόν υποστήριξε στους Αμερικανούς ότι η Ευρώπη "έγινε η πρώτη ήπειρος στον κόσμο όχι μόνο όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων, την εξαγωγή καθώς εξάγουμε περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής μας σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αλλά και όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασμένων ανθρώπων καθώς είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο σε αριθμό 'πλήρως εμβολιασμένων'".

"Είμαστε σε μια κατάσταση όπου είμαστε η πρώτη ήπειρος και περιλαμβανόμαστε στους περιορισμούς όπως η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα", επέμεινε.

Ο Μπρετόν πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην Ουάσινγκτον σήμερα και αύριο, Τρίτη.

Την Τρίτη θα κάνει μια παρέμβαση στο αμερικανικό κέντρο προβληματισμού Atlantic Council.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ