Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σχέδιο «σώστε τα Χριστούγεννα»: Η κρίση με το διοξείδιο του άνθρακα αδειάζει τα ράφια

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να ξεμείνουν από κρεατικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα βρεθούν πολλά νοικοκυριά της Βρετανίας, εξαιτίας της έλλειψης σε... διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Η έλλειψη του CO2 ανάγκασε ήδη ορισμένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Βρετανίας να σταματήσουν την παραγωγή, κλείνοντας την στρόφιγγα των παραδόσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ανάγκασε αρκετούς εγχώριους προμηθευτές ενέργειας να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και έχει οδηγήσει σε κλείσιμο μονάδες λιπασμάτων που παράγουν επίσης CO2.

Το CO2 είναι γνωστό πως λειτουργεί ως αναισθητικό και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων για να αναισθητοποιεί τα ζώα πριν από τη σφαγή. Η χρήση του είναι διαδεδομένη και στον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, ενώ είναι αυτό που βάζει το ανθρακικό στη μπύρα, στον μηλίτη και στα αναψυκτικά. Η στερεή μορφή του CO2 είναι ο ξηρός πάγος, ο οποίος χρησιμοποιείται στις παραδόσεις τροφίμων.

«Τα μέλη μας λένε ότι έχουν προμήθειες CO2 μόνο για τις επόμενες 15 ημέρες» προειδοποίησε ο Νικ Αλεν από τη Βρετανική Ενωση Επεξεργαστών Κρέατος στο Sky News.

Χωρίς CO2 ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει, εξήγησε. «Τα ζώα πρέπει να παραμείνουν στη φάρμα. Θα προκαλέσουν στους αγρότες τεράστια προβλήματα διαχείρισης των ζώων, ενώ τα χοιρινά ή τα πουλερικά θα εκλείψουν  από τα ράφια» προειδοποίησε ο Αλεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι, προφανώς αυτό είναι η πραγματική προτεραιότητα», δήλωσε στο Sky News.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ