Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ στο CNBC: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης στην κρίση χρέους της Evergrande

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό από την πιθανή κατάρρευση της κινεζικής εταιρεία ακινήτων Evergrande, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο CNBC.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για «περιορισμένη» έκθεση της Ευρώπης καθώς όπως ανέφερε οι ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες δεν κατέχουν μεγάλο μερίδιο μετοχών και assets της Evergrade.

«Το παρακολουθούμε στενά», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς «όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες».

«Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο στην Κίνα που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», είπε επαναλαμβάνοντας πως «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, η άμεση έκθεση θα είναι περιορισμένη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ ήταν προετοιμασμένη για την προοπτική ντόμινο στις παγκόσμιες αγορές σε περίπτωση κατάρρευσης της Evergrade, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Όπως σας είπα, προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι οτι η Κίνα απορροφά τις μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Οι δηλώσεις  Λαγκάρντ έρχονται μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι τα προβλήματα χρέους του Evergrade εμφανίστηκαν και επηρεάζουν προς το παρόν ιδιαίτερα την Κίνα. Την ίδια στιγμή οι αγορές ανά τον κόσμο βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τα τεράστια προβλήματα χρέους της Evergrande.

Μετά και την αδυναμία αποπληρωμής των τόκων για το ομόλογο που έληξε χθες Πέμπτη, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Evergrande θα αθετήσει πολλές πληρωμές ομολόγων αυτήν την εβδομάδα. Οι τιμές των μετοχών της σημειώνουν κατακόρυφη πτώση τους τελευταίους μήνες με τον κίνδυνο κατάρρευσής της να είναι πλέον ορατός. 

Τα χρέη της εταιρείας φθάνουν τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Κίνας και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα στον κολοσσό των ακινήστων μέσω άμεσων δανείων και έμμεσων συμμετοχών.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μια βαθύτερη κρίση ρευστότητας στην Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά εκτιμούν ότι πιθανή παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης θα περιορίσει περαιτέρω τριγμούς σε διεθνές επίπεδο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ