Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι - ΗΠΑ και Ινδία πιέζουν για αύξηση της παραγωγής

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η πορεία του πετρελαίου καθώς ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Οι διαφωνίες που εκφράζονται στις χώρες του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους μεταξύ ων οποίων η Ρωσία έχει εκτινάξει τις τιμές του αργού σε υψηλά τριετίας ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ινδία πιέζουν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του 2019, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκφράζει φόβους για μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και κοινωνικές επιπτώσεις που θα απειλήσουν την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ επιμένει στην πολιτική προσαρμογής της παραγωγής στην οποία είχε συμφωνήσει τους προηγούμενους μήνες για αύξηση μόνο 400.000 βαρελιών ημερησίως από το Νοέμβριο, αφήνοντας την παγκόσμια αγορά εκτεθειμένη στις αυξήσεις.

"Θα παρακολουθούμε την κατάσταση, όπως γνωρίζουμε, η ζήτηση συνήθως πέφτει το τέταρτο τρίμηνο, θα παρακολουθούμε το πώς θα ισορροπήσει η αγορά", δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Πηγή του ΟΠΕΚ+ είχε αναφέρει στο Reuters πριν από τις υπουργικές συνομιλίες της Δευτέρας ότι αντιμετώπιζε πίεση για να αυξήσει την παραγωγή πιο γρήγορα, αποδίδοντας την συγκράτηση της παραγωγής στο ενδεχόμενο τέταρτου κύματος COVID-19 το οποίο θα μπορούσε να μειώσει ξανά τη ζήτηση η οποία ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.

«Προς το παρόν, οι περισσότερες χώρες παραγωγής αισθάνονται άνετα με το Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίδραση ή πίεση από αγοραστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίοι ζητούν ανοιχτά χαμηλότερες τιμές ενέργειας», τονίζει η Rystad Energy.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ