Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό της λίρας - Κρίση στις σχέσεις Ερντογάν-Καβτσίογλου

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατέγραψε  σήμερα η τουρκική λίρα, υποχωρώντας 1% στις 8,9650 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα είχε τη χειρότερη επίδοση σήμερα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάνει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, πριν περάσουν επτά μήνες από τότε που απέλυσε τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτης.

Ο Ερντογάν αντικαθιστά τους κεντρικούς τραπεζίτες την τελευταία διετία, προσπαθώντας να επιβάλει την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές, ο Ερντογάν έχει απογοητευτεί ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ερντογάν έχει απολύσει ξαφνικά τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθούσαν, προκαλώντας αναταραχή στη λίρα και βλάπτοντας την αξιοπιστία και προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της τον περασμένο μήνα στο 18% από 19% παρά την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 2,5 ετών τον Σεπτέμβριο, στο 19,58%.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η παρέμβαση του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική έχει συμβάλει στην πτώση της λίρας πάνω από 50% τα τρία τελευταία χρόνια, μία περίοδο που ο πληθωρισμός ήταν κατά βάση διψήφιος. Ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση της λίρας υπονόμευσαν τα εισοδήματα των Τούρκων και έχουν πλήξει δημοσκοπικά τον Ερντογάν με τις εκλογές να πρέπει να γίνουν το αργότερα στα μέσα του 2023.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ