Νέα
  • ΓΔ: 863.41 +0.42%
  • Τζίρος: 63,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Με όχημα τις εξαγωγές η επιστροφή στην ανάκαμψη - Μειωμένες οι εισαγωγές

Η κινεζική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει μετά την πανδημία, την χρεοκοπία της Evergrade και την αύξησή των τιμών στην ενέργεια με όχημα τις κινεζικές εξαγωγές που το 2021 φαίνεται ότι ξεπερνούν τις προσδοκίες,

Όπως αναφέρει το CNBC σε αντίθεση με τις εξαγωγές σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στις εισαγωγές τον Σεπτέμβριο που αποδίδεται στην πτώσης της βιομηχανικής δραστηριότητας, της ήπιας κατανάλωσης αλλά και στην επιβράδυνσης του τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία, οι εισαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν 17,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 240 δισ. δολάρια. Πρόκειται για λιγότερο από το 20% της αξίας που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις αγαθών της Κίνας σε άλλες χώρες παρέμειναν ένα «φωτεινό σημείο» για την οικονομία. Οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν 28,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, στα 305,74 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το ποσοστό 21% που αναμενόταν από τους αναλυτές του Reuters.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο μηνιαίο ρεκόρ 42 δισ. δολαρίων - οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις κάτω από 17%. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ως μεμονωμένη χώρα.

Ο όγκος των κινεζικών εισαγωγών σόγιας, των οποίων οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, μειώθηκε κατά 30% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, αν και η αξία σε δολάρια αυξήθηκε κατά περίπου 10%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ