Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Deutsche Bank: Κατηγορείται για χρηματιστηριακή απάτη από Ισπανικό κολοσσό

Deutsche Bank / Πηγή: AP Images
Deutsche Bank / Πηγή: AP Images

Για χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Deutsche bank κάνουν λόγο οι Financial Times μετά την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της Ευρώπης, το ισπανικό Palladium Hotel Group.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος διεκδικεί αποζημίωση 500 εκατ. ευρώ για λανθασμένες χρηματιστηριακές συναλλαγές όπου πωλήθηκαν παράγωγα ξένου συναλλάγματος υψηλού ρίσκου με αποτέλεσμα ο όμιλος να έχει τεράστιες ζημιές.

Όπως αναφέρουν οι FT, η μήνυση που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην κλιμάκωση του σκανδάλου, καθώς η γερμανική τράπεζα κατηγορείται πως πούλησε εξωτικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, δημιουργώντας σε ορισμένες από αυτές τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Ορισμένα από τα φερόμενα θύματα είναι εταιρείες μέλη της Palladium Hotel Group, της έβδομης μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων της Ισπανίας, που ισχυρίζεται πως η Deutsche Bank εκμεταλλεύτηκε την αφέλεια τους και πούλησε παράγωγα που δεν κατανοούσαν.

Η Palladium, που διαχειρίζεται 50 ξενοδοχεία στην Ευρώπη και στην Αμερική –μεταξύ αυτών τα Ushuaïa Ibiza Beach Hotel και Hard Rock Ibiza- λέει πως τα παράγωγα που αγόρασε από την Deutsche της παρουσιάστηκαν ως ασφαλή αντισταθμίσματα κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων ξένου συναλλάγματος, καθώς και των αλλαγών στα επιτόκια. Ωστόσο, ο οικογενειακός όμιλος υποστηρίζει πως αυτό οδήγησε σε χρεώσεις και απώλειες «τόσο μεγάλες που χρειάστηκε να βγάλει σημαντικά δάνεια» για να τις καλύψει.

Μέχρι το 2019 η Palladium είχε εισαχθεί σε 259 συναλλαγές παραγώγων, με το ποσό τους να φτάνει έως και τα 5,6 δις. ευρώ συνολικά, ποσό υπερπολλαπλάσιο του ισολογισμού του ξενοδοχειακού ομίλου, οι ενοποιημένες πωλήσεις του οποίου ανέρχονταν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κατά τον όμιλο, όταν τα «στοιχήματα» δεν πήγαιναν καλά, η Deutsche πρότεινε αναδιαρθρώσεις τους με τρόπους που οδηγήσαν σε περισσότερες χρεώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. Η Palladium κατηγορεί τη Deutsche ότι δεν παρουσίασε σωστά τα πτωτικά ρίσκα.

Η Deutsche δήλωσε στους FT πως θα υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτόν της ενάντια στην Palladium, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της. Τόνισε επίσης πως η μήνυση της Palladium είναι μεμονωμένη και πως τη θεωρεί διαφορετική από αυτές που διευθέτησε στο παρελθόν.

Τα σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος και ο Τραμπ

Πάντως, τα τελευταία χρόνια το όνομα της Deutsche bank έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα όπως στην υπόθεση των κρυφών ρυθμίσεων του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος μετά τα δάνεια 170 εκατ ευρώ από την Deutshe Bank έλαβε και μία περίεργη ρύθμιση δανείου η οποία πιθανολογείται πως τον βοήθησε να «σώσει» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Το 2017 επιβλήθηκε στη γερμανική τράπεζα πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων από την εποπτική Αρχή της Γερμανίας γιατί επέτρεψε το ξέπλυμα χρήματος. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εικονικές συναλλαγές που είχαν γίνει μεταξύ καταστημάτων της τράπεζας στη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη που, σύμφωνα με τις Αρχές, είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία. 

Πέρυσι, η Deutsche τιμωρήθηκε και από εποπτικές Αρχές της Νέας Υόρκης γιατί αγνόησε προειδοποιητικά μηνύματα αναφορικά με την επεξεργασία πληρωμών πολλών  δισεκατομμυρίων από τη Danske Bank, το κατάστημα της οποίας στην Εσθονία είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ