Νέα
  • ΓΔ: 873 +1.10%
  • Τζίρος: 55,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ουγγαρία: Το κράτος ενδέχεται να εξαγοράσει το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν / Πηγή: AP
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν / Πηγή: AP

Η Ουγγαρία ενδέχεται «ανά πάσα στιγμή» να ολοκληρώσει την εξαγορά του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, δήλωσε σήμερα ο Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, καθώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις προσπάθειές του να επαναφέρει υπό κρατικό έλεγχο όσα η κυβέρνηση του κρίνει ως τομείς εθνικού συμφέροντος.

Νωρίτερα φέτος η ουγγρική κυβέρνηση εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στον κύριο διεθνή αερολιμένα της Ουγγαρίας και κατέθεσε αναθεωρημένη προσφορά για την απόκτηση του αερολιμένα από ξένους ιδιοκτήτες.

Ο Ορμπάν είπε ότι «είναι το μόνο δίκαιο» το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας να ανήκει στην Ουγγαρία και ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε η κυβέρνηση να το επαναγοράσει.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επιθυμεί να δει το αεροδρόμιο σε εγχώρια χέρια, αλλά οι ιδιοκτήτες του δεν εξέφρασαν κανένα ενδιαφέρον να το πουλήσουν. Από τότε που ο Ορμπάν ανέλαβε την εξουσία το 2010, η κυβέρνησή του αύξησε τα ποσοστά του ουγγρικού κράτους σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος και τα μέσα ενημέρωσης.

Η αναθεωρημένη προσφορά που κατατέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία έρχεται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη άνοιξη, υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους ξένους μετόχους να διατηρήσουν το μερίδιό τους παρά τις προηγούμενες ενδείξεις τους ότι επιδιώκουν να το διατηρήσουν.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, μεσαίου μεγέθους αερολιμένας που επωφελήθηκε από την μεγάλη άνοδο των ταξιδιών χαμηλού κόστους πριν από την πανδημία.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος του αεροδρομίου με ποσοστό 55,44% είναι η AviAlliance GmbH, πρώην Hochtief AirPort GmbH, ιδιοκτησία του δημόσιου τομέα του Καναδά για το Pension Investment Board (PSP Investments). Η GIC Special Investments της Σιγκαπούρης και το Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) του Καναδά κατέχουν το καθένα λίγο πάνω από το 21%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ