Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Ενισχύει τον EMA για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων

Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ώστε να είναι προετοιμαστεί περεταίρω για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων αποφάσισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο.

Ο ΕΜΑ, χάρη στην αναθεωρημένη εντολή του, θα είναι σε θέση να παρακολουθεί στενά και να μετριάζει τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατά τη διάρκεια σοβαρών συμβάντων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και να συμβάλλει καθοριστικά στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της ταχύτερης έγκρισης φαρμάκων που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν μια νόσο που προκαλεί κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία που έγινε χθες, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

Ισχυρότερη Ευρωπαϊκής Ένωση Υγείας

«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά προς την υλοποίηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη υγειονομική κρίση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρωτοστάτησε στις εργασίες μας καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλών, την αξιολόγηση και την έγκριση εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής της νόσου. Χάρη στην αυστηρή αξιολόγηση του ΕΜΑ, οι πολίτες μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα εμβόλια και τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο ισχυρότερος ΕΜΑ εξασφαλίζει ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ για τον μετριασμό και την πρόληψη των ελλείψεων σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και για τη διασφάλιση της ταχύτερης έγκρισης και της διαθεσιμότητας νέων φαρμάκων με σκοπό την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη ΕΕ. Όμως πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, να θεσπίσουμε νέους κανόνες για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υποβληθεί και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν προκειμένου να χαραχτεί η μελλοντική πορεία όσο το δυνατόν συντομότερα.» Κάθε μέρα μετράει.»

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός

Πλέον, ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ.
Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και η πρόταση για την επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου επειγόντων μέτρων σχετικά με τα ιατρικά αντίμετρα θα εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Από κοινού, οι προτάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την COVID-19 και αποτελούν τη βάση για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ