Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 4 πετρελαικοί κολοσσοί για παραπλανητικά στοιχεία για το Κλίμα

Στο στόχαστρο της Αμερικανικής Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκαν τέσσερις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και δύο φορείς άσκησης δημόσιας επιρροής καθώς φαίνεται ότι παραπληροφορούσαν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις που είχαν λάβει.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της επιτροπής Κάρολιν Μαλόνεϊ εξέδωσε τις κλήσεις στις Exxon Mobil Corp, την Chevron Corp, την BP America και την Shell Oil, και το Ινστιτούτο Αμερικανικού Πετρελαίου (API) και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Η επιτροπή είχε ζητήσει από τις εταιρίες και τους φορείς στις 16 Σεπτεμβρίου να παραδώσουν έγγραφα σχετικά με ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής τους στην κλιματική αλλαγή, των προσπαθειών τους για την εμπορική προώθηση των προϊόντων τους και τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας τους, καθώς και της όποιας χρηματοδότησης εκ μέρους τους τρίτων μερών για τη διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το κλίμα.

«Μέχρι σήμερα, καμία από τις εταιρίες και τους φορείς δεν έχει ουσιαστικά συμμορφωθεί με τα αιτήματα της επιτροπής» ανέφερε η Μαλόνεϊ η οποία δήλωσε πως ότι έγγραφο έλαβε είναι ήδηγνωστά στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Η Μαλόνεϊ και άλλοι Δημοκρατικοί στην ίδια επιτροπή δηλώνουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες είχαν μεγάλα κέρδη για δεκαετίες, ενώ παραπλανούσαν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή και απέτρεπαν την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπισή της.

Τι απαντούν οι εταιρείες

Από τη μεριά τους, οι εταιρίες και οι φορείς απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.

Η επιτροπή έλαβε μερικά έγγραφα από τον Κιθ Μακόι, πρώην διαμορφωτή της δημόσιας εικόνας της Exxon, ο οποίος καταγράφηκε μυστικά από την περιβαλλοντολογική οργάνωση Greenpeace να δηλώνει ότι η υποστήριξη της εταιρίας σε ένα φόρο για το διοξείδιο του άνθρακα ήταν ένα τέχνασμα, καθώς η εταιρία πίστευε ότι η ιδέα αυτή δεν θα εξελίσσονταν ποτέ σε νόμο.

Οι Δημοκρατικοί προωθούν την έρευνα με πρότυπο τις ακροάσεις των μεγάλων καπνοβιομηχανιών στα χρόνια του 1990, η οποία είχε διάρκεια αρκετών μηνών και τελικά αποκάλυψε ότι οι εταιρίες απέκρυπταν αποδείξεις ότι τα τσιγάρα προκαλούν εθισμό και είναι επιβλαβή για την υγεία.

Αντιδρώντας στην κλήτευση, ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον δήλωσε ότι η εταιρία συνεργάζεται και έχει ήδη παραδώσει περίπου 130.000 σελίδες εγγράφων, στα οποία «συμπεριλαμβάνονται και εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Shell Κέρτις Σμιθ δήλωσε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την επιτροπή.

Ο Μπρέιντεν Ρένταλ, εκπρόσωπος Τύπου της Chevron, δήλωσε ότι η εταιρία εργάζεται για να συλλέξει και να παραδώσει τα έγγραφα και θα ανταποκριθεί «με τον αρμόζοντα τρόπο» στην κλήση για την παράδοση εγγράφων.

Ο Τζ.. Π. Φίλντερ, εκπρόσωπος Τύπου της BP America, δήλωσε ότι η εταιρία επανεξετάζει την κλήση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την επιτροπή. Η BP έχει παραδώσει περισσότερες από 17.000 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων και εσωτερικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Ο Ματ Λετουρνό, εκπρόσωπος Τύπου στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «θα επανεξετάσουμε» την κλήση.

Η εκπρόσωπος της API Μπέθανι Άρονχαλτ Γουίλιαμς δήλωσε ότι το ινστιτούτο θα συνεργαστεί με την επιτροπή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ