Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Μεγάλη αύξηση του κόστους εργασίας - Παγιώνεται ο υψηλός πληθωρισμός

Πηγή: AP
Πηγή: AP

To κόστος εργασίας στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1981, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός που τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό 5,4% θα παραμείνει υψηλός για σημαντικό διάστημα.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε 4,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Σε ετησιοποιημένη βάση (με αναγωγή του ρυθμού αύξησης σε όλο το έτος) αυξήθηκε 8,3% έναντι αύξησης μόλις 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται σε συνέχεια άλλων τον περασμένο μήνα που έδειξαν ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών στο τρίτο τρίμηνο.  

Οι υψηλές μισθολογικές αυξήσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων, θέτουν εν αμφιβόλω το αφήγημα της Fed ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι προσωρινός.

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε 5% το τρίτο τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1981. Στο δεύτερο τρίμηνο, η παραγωγικότητα είναι αυξηθεί 2,4%.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, η παραγωγικότητα μειώθηκε 0,5%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ