Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Google: Από την παρενόχληση και τις απολύσεις, στην ίδρυση συνδικάτου

Google / Πηγή: AP
Google / Πηγή: AP

Μέσα σε ένα ταραχώδες εργασιακό καθεστώς, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι της Google ανακοίνωσαν σήμερα, την ίδρυση εργατικού συνδικάτου με την επωνυμία «Alphabet Workers Union».

Η «Alphabet Workers Union» έχει σκοπό να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση των εργαζομένων αναφορικά με τις αμοιβές, χωρίς τον φόβο της εκμετάλλευσης ή κακοποίησης  και της διάκρισης με βάση το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κλπ.

Η Google δεν σχολίασε την εξέλιξη παρόλο που της ζητήθηκε από το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ξέσπασε σάλος όταν η αρμόδια ομοσπονδιακή ελεγκτική αρχή των ΗΠΑ κάλεσε την Google σε απολογία για χρησιμοποίηση απαράδεκτων πρακτικών εντός της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγορείται πως χρησιμοποίησε εναντίον τεσσάρων υπαλλήλων της που επιχείρησαν να συνδικαλιστούν,  πρακτικές ανάκρισης και στη συνέχεια τους απέλυσε. Η ακρόαση της Google για την υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου.

Όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν, σύμφωνα με τους New York Times, δύο υπάλληλοι της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης φαίνεται να δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από δύο μεγαλοστελέχη. Τα golden boys της Google όχι απλώς έμειναν ατιμώρητα, αλλά έλαβαν από την εταιρεία και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποχωρήσουν ήσυχα κι αθόρυβα. Αποτέλεσμα ήταν την 1η Νοεμβρίου του 2018 να ξεσπάσει ένα κύμα αγανάκτησης και περίπου 20.000 εργαζόμενοι κι εργαζόμενες της Google να πραγματοποιήσουν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις παραστάσεις διαμαρτυρίας, κρατώντας πλακάτ: «Τους κατήγγειλα κι αυτοί πήραν προαγωγή», «Ευχαρίστως να παραιτηθώ για 90 εκατομμύρια δολάρια, αφού δεν θα μου ασκηθεί καμία δίωξη για σεξουαλική παρενόχληση» και «Άδικα εργασιακά μέρη δημιουργούν άδικες συνθήκες εργασίας».

Η σπίθα είχε ανάψει και το συνδικάτο ετοιμαζόταν. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της αμερικανικής εταιρείας, δύο χρόνια μετά είναι γεγονός. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του συνδικάτου οι δύο γυναίκες που προχώρησαν στις καταγγελίες. «Αρκετά» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι όλα τα μέλη του συνδικάτου απαιτούν θεμελιώδεις αλλαγές στην εταιρεία εργασίας τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ