Νέα
  • ΓΔ: 876.62 -0.70%
  • Τζίρος: 18,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός - Το υψηλότερο επίπεδο από το 1990

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 6,2% σε ετήσια βάση από 5,4% τον Σεπτέμβριο, καθώς εκτινάχθηκαν οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη ότι μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο διάστημα του 2022 εν μέσω των προβλημάτων που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση μετά την άνοδό του 0,4% τον Σεπτέμβριο , σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% μετά από άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα.

Αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 4,6%

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε άλμα 4,6% σε ετήσια βάση, που είναι το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 1991, από 4% τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός ανεβαίνει ξανά καθώς η επίπτωση στην οικονομία από το θερινό κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού, με αιχμή της μετάλλαξης Δέλτα, υποχωρεί, ενώ οι στενότητες στην προσφορά παραμένουν. Ο πακτωλός τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την ελάφρυνση του αντίκτυπου της πανδημίας τροφοδότησαν τη ζήτηση για προϊόντα, με συνέπεια να πιεσθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η πανδημία πίσω από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η πανδημία, που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, έχει προκαλέσει ανατροπές στις αγορές εργασίας, οδηγώντας σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε παγκόσμιο επίπεδο για την παραγωγή πρώτων υλών και τη μεταφορά των προϊόντων από τα εργοστάσια στους καταναλωτές.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν επίσης πολύ τον Οκτώβριο, αντιστρέφοντας την τάση επιβράδυνσης του μηνιαίου δείκτη από την άνοιξη.

Αν και η Fed επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πεποίθησή της ότι ο σημερινός πληθωρισμός «αναμένεται να είναι μεταβατικός», οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί, σημειώνοντας επίσης ότι οι μισθοί αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ