Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Ερχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Οικονομολόγοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με την ιδέα εδώ και χρόνια, αλλά κανείς τους δεν έχει βρει βιώσιμο τρόπο εφαρμογής της. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όμως, φαίνεται να επισπεύδουν τα πρώτα πειράματα σχετικά με τρόπους θέσπισης του Βασικού Εγγυημένου Εισοδήματος. Δήμοι πόλεων στις ΗΠΑ είναι οι πρώτοι που θα επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν μέσα στο 2021.

Με τη στήριξη ενός αυξανόμενου αριθμού τοπικών ηγετών, φιλανθρωπικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, πιλοτικές εφαρμογές μιας μορφής εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά σε 11 αμερικανικές πόλεις. Άλλοι 20 επιπλέον δήμαρχοι έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα στο άμεσο μέλλον, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της νομοθετικής προσαρμογής.

Προεδρικά debates

Η ιδέα ενός Συνολικού Εγγυημένου Εισοδήματος (ΣΕΕ) έφτασε μέχρι τα προεδρικά debates του 2020, με τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Άντριου Γιανγκ να στηρίζει την προεκλογική του πλατφόρμα στην εφαρμογή ΣΕΕ ύψους 1.000 δολαρίων το μήνα σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες. Μπορεί την ιδέα του να υποδέχθηκαν με ειρωνείες συνυποψηφίοί του (κυρίως ως προς τις δυνατότητες εφαρμογής της σε ομοσπονδιακό επίπεδο), αλλά η ουσία της ιδέας του παρέμεινε ζωντανή.

Αντί του ΣΕΕ, οι 11 δήμοι προτίθενται να εφαρμόσουν μια περιορισμένη εκδοχή του, που θα καλύπτει κάποια νοικοκυριά και θα στηρίζεται στη διανομή ενός μηνιαίου ποσού, το οποίο, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομοσπονδιακών κοινωνικών προγραμμάτων, δεν θα έχει καμία προϋπόθεση. Στόχος δεν είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος κοινωνικού δικτύου ασφαλείας που παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά η ενίσχυσή του.

Πετυχημένο το πείραμα της Καλιφόρνια

Καταλύτης για την επίσπευση του εγγυημένου εισοδήματος, ήταν η επιτυχία ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στην πόλη Στόκτον της Καλιφόρνια. Είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει έως το περασμένο καλοκαίρι, αλλά πήρε παράταση, ελέω πανδημίας, μέχρι τον Δεκέμβριο. Θεσμοθετήθηκε από τον τότε δήμαρχο του Στόκτον, Michael Tubbs, ο οποίος λίγο πριν χάσει την επανεκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, θέσπισε έναν συνασπισμό τοπικών ηγετών που αποκαλείται «Δήμαρχοι για ένα εγγυημένο εισόδημα».

Ο συνασπισμός των 30 δημάρχων σκοπεύει να εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα εγγυημένου εισοδήματος, αρχικού προϋπολογισμού 500.000 δολαρίων το καθένα, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδιωτών δωρητών. Παρότι το κάθε πρόγραμμα δεν μπορεί ακόμα να καλύψει πάνω από μερικές εκατοντάδες πολιτών ανά πόλη, οι οπαδοί τους ισχυρίζονται ότι η αμεσότητα, η απλότητα και η έμφασή τους στην εμπιστοσύνη συνιστούν ιδανικό αντίδοτο στη γραφειοκρατία και τις προκαταλήψεις που μαστίζουν τα περισσότερα ομοσπονδιακά προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης.

500 δολάρια το μήνα

Η δράση του Κόμπτον αφορούσε κυρίως νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ ένα άλλο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πόλη Χάντσον της πολιτείας της Νέας Υόρκης, θα στηρίζει με 500 δολάρια μηνιαίως 25 φτωχά νοικοκυριά για διάστημα πέντε ετών. Υπάρχουν προγράμματα που απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά, όπως εκείνο που θα εφαρμόσει ο δήμαρχος της πόλης Σέιντ Πολ της Μινεσότα και θα προσφέρει μηνιαίες επιταγές 500 δολαρίων σε 125 οικογένειες για 18 μήνες.  

Φαινεται ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα κάνει το ντεμπούτο του στην πιο αναπτυγμένη χώρα του πλανήτη. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ πολιτικών και οικονομολόγων σχετικά με την αποδοτικότητα και τη συντήρηση τέτοιων προγραμμάτων θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά το πρώτο βήμα είναι ίσως το πιο σημαντικό για κάθε καινοτόμα ιδέα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ