Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Πιο κοντά η αύξηση των επιτοκίων μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,2%

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 10 ετών τον Οκτώβριο, καθώς εκτινάχθηκαν οι λογαριασμοί ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο έναντι αύξησης 3,1% τον Σεπτέμβριο. «Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να δράσει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG στη Βρετανία.

Κέρδη για τη στερλίνα

Η στερλίνα σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο μίας εβδομάδας έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε υψηλό 21 μηνών έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι πρόβλημα μόνο της Βρετανίας και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντισταθμίσει το πλήγμα στην αγοραστική δύναμη, αν και αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης στήριξής της λόγω του κορονοϊού.

Η Βρετανία βρίσκεται στο μέσο των χωρών της G7 όσον αφορά τον πληθωρισμό, με τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ να αυξάνονται πάνω από 6%.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυρών είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό μετά την άρση του πλαφόν που υπήρχε στους λογαριασμούς τον περασμένο μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι καταναλωτές να αυξάνονται 28,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Η BoE αναμένει πληθωρισμό 5%

Η BoE, η οποία έχει ως στόχο έναν πληθωρισμό 2%, έχει δηλώσει ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν μπορεί να επηρεάσει τις ενεργειακές τιμές, αλλά ανησυχεί ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία της στα μάτια του κοινού.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 5% τους επόμενους μήνες.

Η BoE αναμένεται να είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα του κόσμου που θα αυξήσει τα επιτόκια μετά τον κορονοϊό, με τους επενδυτές και τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής για τις επενδύσεις της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Close Brothers Asset Management προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένη μία αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ