Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκική λίρα: Σε ελεύθερη πτώση πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα εν όψει της αναμενόμενης σήμερα νέας μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 20%.

Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα βυθίστηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, κοντά στις 11 λίρες ανά δολάριο, για να περιορίσει στη συνέχεια κάπως τις απώλειες. Πριν από λίγο, η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στις 10,85 λίρες, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει τις 10,98 λίρες, σχεδόν 9% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Απώλειες 32% από την αρχή του έτους

Η λίρα έχει τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, έχοντας χάσει πάνω από το 32% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου και πάνω από το 65% την τελευταία τετραετία.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει μετά το μεσημέρι την απόφασή της, ενώ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Η κατρακύλα της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών ότι θα συνεχισθεί η νομισματική χαλάρωση εντάθηκε χθες μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι θα συνεχίσει τη μάχη του κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Η επιμονή του Ερντογάν για τη μείωση των επιτοκίων και οι συχνές αντικαταστάσεις των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, εν μέρει λόγω διαφωνιών για την πολιτική που ακολουθούσαν, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, υπονομεύοντας τη λίρα.

Η Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία θεωρεί προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών,  άρχισε να στέλνει σήματα χαλάρωσης της πολιτικής της τον Σεπτέμβριο, κάτι που έκανε και τον επόμενο μήνα, μειώνοντας το βασικό επιτόκιό της συνολικά κατά 300 μονάδες βάσης στο 16%.

«Ακόμη και η διατήρηση αμετάβλητου του επιτοκίου (ή μία αύξησή του) μπορεί να προσφέρει σύντομη μόνο ανάσα για το νόμισμα καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του προέδρου και αν αυτός αποφασίσει να πορευθεί με άλλον κεντρικό τραπεζίτης», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές.

«Είναι ξεκάθαρο από καθαρά μακροοικονομική πλευρά τι πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση (δηλαδή επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να ενισχυθεί το νόμισμα), αλλά υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το τι ακριβώς θα κάνε騻, ανέφερε ο ίδιος σε χθεσινό σημείωμά του.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ