Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας θα «σώσει» την αυτοκρατορία από τους κληρονόμους

Λέγεται ότι στις επιχειρήσεις «η μια γενιά φτιάχνει και η επόμενη καταστρέφει». Και ίσως όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι λίγες οι ιστορίες μεγάλων και πλούσιων οικογενειών ανά τον κόσμο, που καταστράφηκαν και εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη, όταν ανέλαβαν τα ηνία οι νεότεροι.

Για χρόνια, ο Mukesh Ambani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας που το όνομά του φιγουράρει στις πρώτες λίστες του Forbes, μελετούσε τους τρόπους με τους οποίους άλλες οικογένειες δισεκατομμυριούχων, όπως οι Waltons και οι Kochs, μεταβίβασαν την αμύθητη περιουσία τους με ασφάλεια, στην επόμενη γενιά.

Έχοντας χτίσει μια αυτοκρατορία 208 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το μηδέν, ο Mukesh Albani ήθελε να είναι σίγουρος ότι οι κληρονόμοι του δεν θα έκαναν χαρτοπόλεμο τους κόπους του.

Ο κολοσσός, που ιδρύθηκε το 1973 από τον πατέρα του Mukesh, Dhirajlal Hirachand Ambani κινδύνεψε να καταστραφεί το 2002, όταν ο πατριάρχης, γνωστός παγκοσμίως ως Dhirubhai, πέθανε χωρίς να αφήσει πίσω του διαθήκη. Αυτό πυροδότησε μια πολύχρονη μάχη για τον έλεγχο της εταιρείας μεταξύ του Mukesh και του νεότερου αδελφού του Anil.

Το μοντέλο της Walmart

Αν και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα σχέδια του, ο 64χρονος Ινδός μεγιστάνας έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θέλει να αποφύγει παρόμοιες περιπέτειες, δηλώνοντας ότι θαυμάζει τον τρόπο που η οικογένεια Walton της Walmart Inc., μετέφερε τον πλούτος της στην επόμενη γενιά, έχοντας όλα τα μέλη της ικανοποιημένα και χωρίς δικαστικές μάχες.

Ο Ambani εξετάζει λοιπόν το ενδεχόμενο, να μεταφέρει τον πλούτο της οικογένειάς του σε μια δομή που μοιάζει με καταπίστευμα η οποία θα ελέγχει τη ναυαρχίδα της Reliance Industries Ltd. που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Βομβάης.

Ο Ambani, η σύζυγός του Nita και τα τρία παιδιά τους, θα έχουν μερίδια στη νέα αυτή οντότητα που θα επιβλέπει τη Reliance και θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ως σύμβουλοι, μαζί με μερικούς από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Ambani.

Όμως η διαχείριση και ο τελευταίος λόγος, θα ανατεθεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένους επαγγελματίες που θα χειρίζονται τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας που διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και πετροχημικών, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικού εμπορίου και πράσινης ενέργειας.

Ισχυρές αυτοκρατορίες της Ασίας ελέγχουν τον κόσμο

Όμως ο Ambani, δεν είναι ο μόνος μεγιστάνας που νιώθει ότι, κανείς από την επόμενη γενιά της οικογένειας του, δεν είναι απόλυτα ικανός να αναλάβει μια αυτοκρατορία.

Μια ολόκληρη γενιά ηλικιωμένων μεγιστάνων σε όλη την Ασία, «παλεύει» με τη μετάβαση από τη δημιουργία του πλούτου έως την ασφαλή μεταβίβασή του.

«Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ασία αποτέλεσε το έδαφος για να χτιστούν μερικές από τις ισχυρότερες βιομηχανίες και κατ επέκταση αυτοκρατορίες στον κόσμο, οι οποίες σήμερα διαθέτουν σχεδόν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Περιουσία που θα αλλάξει χέρια την επόμενη δεκαετία από τους ιδρυτές στους κληρονόμων τους» αναφέρει η Credit Suisse Group AG.

Πάνω από 1.000 οικογενειακές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε Ασιατικά χρηματιστήρια και παρακολουθεί η Credit Suisse, διαθέτουν συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο ο πλούτος των οικογενειακών αυτοκρατοριών της Ινδίας, αποτιμάται σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, τροφοδοτούμενος από το άνοιγμα της ινδικής οικονομίας τα τελευταία 10 χρόνια.

«Το πώς το πλουσιότερο άτομο της Ασίας θα χειριστεί τη διαδοχή του, θα αποτελέσει και μια μεγάλη έμπνευση για τους υπόλοιπους που θα σκεφτούν πιο προσεκτικά πώς θα μεταφέρουν τον οικογενειακό πλούτο και την εξουσία», λέει η Winnie Qian Peng, διευθύντρια του Tanoto Center for Asian Family Business and Entrepreneurship Studies στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.

Πως να σώσεις την περιουσία από τους κληρονόμους

Αν και ο Ambani, ο οποίος έχει προσωπική περιουσία 94 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδια του όλα δείχνουν ότι οι απόγονοί του - οι δίδυμοι Akash και Isha, 30 ετών και ο Anant, 26 - θα παίξουν σημαντικούς ρόλους στην Reliance αλλά δεν θα έχουν στα χέρια τους την απόλυτη εξουσία.

Άλλωστε, το επιτυχημένο μοντέλο μεταβίβασης της περιουσίας που ακολούθησε η οικογένεια Walton της Walmart, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Sam Walton το 1992 φαίνεται να αποδίδει και να αποτελεί δέλεαρ και για άλλους.

Πάνω σε αυτό άλλωστε, βασίστηκαν και άλλες δυναστείες, όπως οι κληρονόμοι της αυτοκρατορίας μόδας Hermes της οικογένειας Dumas, και οι Johnsons του γίγαντα καταναλωτικών προϊόντων S.C. Johnson & Son Inc., που διατήρησαν  τους συγγενείς τους στα Δ.Σ των επιχειρήσεων τους κατέχοντας ένα ποσοστό.

Οι Waltons - η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου - έχουν διατηρήσει μόνο την εποπτεία σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, αναθέτοντας σε μάνατζερ τη διαχείριση του μεγαθήριου λιανικής των ΗΠΑ από το 1988, όταν ο David Glass ανέλαβε τον ρόλο του CEO από τον Sam Walton.

Οι Walton κατέχουν σήμερα περίπου το 47% της Walmart μέσω της Walton Enterprises LLC και άλλα οικογενειακά καταπιστεύματα, γεγονός που έχει καταφέρει να κρατήσει την οικογένεια στο επίκεντρο αλλά την διαχείριση σε έμπειρους συμβούλους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ