Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Ομικρον

Γραφεία της Moderna
Γραφεία της Moderna / Πηγή: Intime

«Τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον» αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna ενώ υποστηρίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια για την Όμικρον πριν από το καλοκαίρι.

Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει κανένας κόσμος, νομίζω, όπου η αποτελεσματικότητα είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι θα είναι μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται την ώρα που άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν  έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία από την Όμικρον.

Ο Bancel σημείωσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι θα υπάρξει στέλεχος με τόσες μεταλλάξεις πριν περάσουν άλλα ένα-δυο χρόνια. Προειδοποίησε δε ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες πριν ένα εμβόλιο που στοχεύει την Όμικρον να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

«Moderna και Pfizer δεν μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Μπορούμε όμως να έχουμε δισεκατομμύρια δόσεις το καλοκαίρι; Και βέβαια», δήλωσε.

Προσέθεσε, όμως, ότι θα είναι ριψοκίνδυνο να γυρίσει όλη η παραγωγή της Moderna σε ένα εμβόλιο που στοχεύει την Ομικρον, σε μια στιγμή που κυκλοφορούν άλλες μεταλλάξεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ