Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η ΕΕ υιοθέτησε πέμπτη δέσμη κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

Η ΕΕ υιοθέτησε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων για τη Λευκορωσία, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 17 φυσικά πρόσωπα και 11 οντότητες ενόψει της κατάστασης στη Λευκορωσία.

Η σημερινή απόφαση στοχεύει εξέχοντα μέλη του δικαστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Επιτροπής Κρατικού Ελέγχου, καθώς και μέσα προπαγάνδας που συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων.

Η απόφαση στοχεύει επίσης υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους του καθεστώτος Λουκασένκο, καθώς και εταιρείες (όπως η Belavia Airlines), τουριστικούς πράκτορες και ξενοδοχεία που βοήθησαν στην υποκίνηση και οργάνωση παράνομων διελεύσεων συνόρων μέσω της Λευκορωσίας προς την ΕΕ και με αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν στην εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στη Λευκορωσία εφαρμόζονται πλέον σε 183 φυσικά πρόσωπα και 26 οντότητες. Oσοι προσδιορίζονται, υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Eνωση δεν θα ανεχθεί την ενορχηστρωμένη και με πολιτικά κίνητρα εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς Λουκασένκο. Αυτή η κυνική στρατηγική εκμετάλλευσης ευάλωτων ατόμων είναι μια απεχθής προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση του καθεστώτος για το διεθνές δίκαιο, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Λευκορωσία. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να απωθήσει τις προσπάθειες δημιουργίας κρίσης στα σύνορα της ΕΕ. Συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Λευκορωσίας. Αυτή η πέμπτη δέσμη κυρώσεων είναι άλλο ένα παράδειγμα της αποφασιστικότητάς μας να ενεργούμε όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Yπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση καταδικάζει σθεναρά το καθεστώς Λουκασένκο για το γεγονός ότι σκόπιμα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία των ανθρώπων και υποκινεί την κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου η βάναυση καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την εσωτερική κατάσταση στη Λευκορωσία και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος και οργανώνει το καθεστώς Λουκασένκο.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα, μεταξύ άλλων κατά άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ