Νέα
  • ΓΔ: 950.45 -0.13%
  • Τζίρος: 15,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει και τα 150 δολάρια το βαρέλι το 2022

H απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιανουάριο, παρά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη δεν αναμένουν να καταρρεύσει η ζήτηση.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο οργανισμός προβλέπει ότι η προσφορά θα μπορούσε να υπερκαλύψει τη ζήτηση στις αρχές του επόμενου έτους, το καρτέλ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα μελανά σενάρια που πυροδότησε η νέα μετάλλαξη.

Οι φόβοι για την πιθανή επίδραση της νέας μετάλλαξης στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε σε απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα και ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί θα αψηφούσαν την πίεση των ΗΠΑ και θα περιόριζαν την προσφορά για να στηρίξουν την αγορά. Το πετρέλαιο κατέγραψε τον Νοέμβριο τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από την έναρξη της πανδημίας και τα πρώτα lockdown τον Μάρτιο του 2020.

Μέρος της αγοράς όπως η Goldman Sachs θεωρεί ότι η «βουτιά» των τιμών λόγω της μετάλλαξης ήταν υπερβολική και διατηρεί τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο.

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει να δει περισσότερα στοιχεία για τη φύση της μετάλλαξης και τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις προτού δυνητικά αλλάξει την τρέχουσα προοπτική της. Η πανδημία παραμένει ο αποφασιστικός παράγοντας για τις τιμές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Jefferies, Christopher Wood, δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν η παγκόσμια οικονομία ανοίξει πλήρως, αλλά όπως είπε, υπάρχει ένα μεγάλο «αν».

Για την ώρα, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί ανοδικοί παράγοντες για να αντισταθμίσουν την πτωτική τάση, όπως οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η περαιτέρω αλλαγή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, λέει η Goldman Sachs. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης περίπου 50 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου ανάλογα με την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Ντέιβιντ Τουρκ.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν υπερκεράσει τους φόβους για περαιτέρω πτώση των τιμών, κάτι που συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ.

«Υπήρχαν ευρύτερα ζητήματα σε αυτή τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+», δήλωσε η Amrita Sen, διευθύντρια έρευνας στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. Οι προβλέψεις του ίδιου του ΟΠΕΚ αναφέρονται σε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, είπε, «άρα η μη παύση της παραγωγής υποδηλώνει μια πολιτική οπτική γωνία».

Ο περιορισμός της δραστηριότητας στο upstream εξακολουθεί να λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη στις πτωτικές τάσεις και αυτός είναι και ένας λόγος που  εκπρόσωποι από πολλές χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση υποστηρίζουν την ιδέα της αναστολής της επόμενης αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να παροτρύνουν τη συμμαχία να κρατήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες, ο συνδυασμός συμπιεσμένων τιμών και περιορισμών χωρητικότητας μπορεί να οδηγήσει την ομάδα προς αυτή την επιλογή αργότερα στο μέλλον.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ