Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους Ταλιμπάν για εκτελέσεις πρώην αστυνομικών

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους κατηγόρησαν χθες, Σάββατο, το καθεστώς των Ταλιμπάν για «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και αναγκαστικές εξαφανίσεις πρώην μελών των αφανικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως τεκμηριώθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και άλλους», διαβεβαιώνουν περίπου είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ιαπωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι χώρες αυτές εκτιμούν πως οι εν λόγω παραβιάσεις των δικαιωμάτων «αντιβαίνουν» στην αμνηστία για τις πρώην δυνάμεις ασφαλείας που είχε ανακοινωθεί από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι πήραν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον Αύγουστο. Καλούν εξάλλου τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν να εγγυηθούν ότι η αμνηστία θα εφαρμοστεί και θα διατηρηθεί σε όλη τη χώρα.

Αυτή την εβδομάδα, η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε μια έκθεση που, σύμφωνα με την ίδια, τεκμηριώνει «φόνους ή εξαφανίσεις με θύματα 47 πρώην μέλη των αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας, τα οποία παραδόθηκαν στις δυνάμεις των Ταλιμπάν ή κρατούνταν απ' αυτές ανάμεσα στις 15 Αυγούστου και τις 31 Οκτωβρίου».

«Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, αστυνομικοί, πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτοφύλακες», διευκρίνιζε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, «οι περιπτώσεις που επισημαίνονται πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο γρήγορων και διαφανών ερευνών, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και τα στάδια αυτά πρέπει να ανακοινωθούν ξεκάθαρα ώστε να ενεργήσουν ως άμεσο μέτρο αποτροπής νέων φόνων και εξαφανίσεων».

Εκτός από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την ανακοίνωση υπογράφουν ακόμη η Γερμανία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Δανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ουκρανία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ