Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alibaba - Tencent: Ο Τραμπ θέλει να τις βάλει στη μαύρη λίστα

Alibaba / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να συμπεριλάβει δύο κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, την Alibaba και την Tencent, στη μαύρη λίστα των εταιρειών που θεωρεί ότι ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η στοχοποίηση των δύο μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση ασιατικών εταιρειών  θα είναι το πιο δραματικό έως τώρα βήμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρόσφατη σειρά μέτρων που έχει πάρει κατά κινεζικών εταιρειών, καθώς επιδιώκει να παγιώσει τη σκληροπυρηνική πολιτική του κατά του Πεκίνου τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, που έχουν την επίβλεψη της μαύρης λίστας, δεν έχουν οριστικοποιήσει ακόμη τα σχέδια και συζητούν επίσης να συμπεριλάβουν και άλλες κινεζικές εταιρείες στη λίστα, σύμφωνα με τις πηγές. 

Η μετοχή της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, έκλεισε με απώλειες 3,9% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή της Tencent, ενός κολοσσού στα βιντεοπαιχνίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποχώρησε 4,7%. Η εισηγμένη στις ΗΠΑ μετοχή της Alibaba έκλεισε χθες με απώλειες λίγο πάνω από το 5% λόγω της πληροφορίας. 

Ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν επιφυλάξεις, ωστόσο, για το αν η Alibaba και η Tencent θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους περιορισμούς, δεδομένων της συνολικής κεφαλαιοποίησής τους που ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δολάρια, της αγοράς των μετοχών τους ευρύτερα από τους Αμερικανούς επενδυτές και του πιθανού πλήγματος στην οικονομική θέση και τη φήμη των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών. 

Στο στόχαστρο και η Ant Group του Τζακ Μα

Ο Τραμπ κλιμάκωσε τα μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών τον Νοέμβριο με εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει την αγορά μετοχών κινεζικών εταιρειών από επενδυτές των ΗΠΑ. Την Τρίτη, επέβαλε απαγόρευση των συναλλαγών με οχτώ κινεζικές εφαρμογές λογισμικού, περιλαμβανομένης της εφαρμογής για τα κινητά Alipay της Ant Group και της QQ Wallet and WeChat Pay της Tancent.

Το Πεντάγωνο έχει βάλει έως τώρα 35 εταιρείες στη μαύρη λίστα, με ταξύ των οποίων είναι και η κορυφαία κινεζική εταιρεία μικροκυκλωμάτων SMIC και ο πετρελαϊκός γίγαντας CNOOC. 

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ