Νέα
  • ΓΔ: 1252.03 +0.11%
  • Τζίρος: 22,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Νέα βουτιά 8% για τη λίρα - Ανησυχία για τις νέες απώλειες

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα μετά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σημειώνει πτώση σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου.

Η νέα βουτιά έχει ως αποτέλεσμα η λίρα να διαγράφει περισσότερο από το 50% των κερδών που αποκόμισε μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και την κυβέρνησης που πρόσφεραν στήριξη για να καλύψει τις συναλλαγματικές απώλειες σε συγκεκριμένες καταθέσεις.

Η λίρα υποχώρησε στις 11,6 έναντι του δολαρίου σήμερα, προτού περιορίσει τις απώλειες στο 11,35.  Το όριο αντίστασης βρίσκεται στις 11,45-12 λίρες, με τα επίπεδα στήριξης στις 10,57-10,25 λίρες, εκτιμά η QNB Invest. 

https://www.imerisia.gr/kosmos/30996_toyrkia-oi-trapezes-ayxanoyn-ta-epitokia-gia-na-proselkysoyn-katatheseis

Στο 35% οι απώλειες σε σχέση με το 2020

Στα τρέχοντα επίπεδα, το νόμισμα παραμένει 35% χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος του προηγουμένου έτους. 

Η λίρα ανέκαμψε απότομα, από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε τη Δευτέρα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν είπε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες. «Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».

«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε όσους «έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση» να συμβάλουν στις επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους. Μια εβδομάδα αργότερα, η λίρα δέχεται εκ νέου πιέσεις. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ