Νέα
  • ΓΔ: 905.11 +0.18%
  • Τζίρος: 36,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alibaba: Το Πεκίνο επέβαλε σιωπητήριο στα ΜΜΕ για την έρευνα

Alibaba / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να λογοκρίνουν τα δημοσιεύματα για την έρευνα των Αρχών Ανταγωνισμού στον τεχνολογικό κολοσσό Alibaba, ο ιδρυτής του οποίου δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για μεγάλο διάστημα ενώ αυξάνονται οι κακοτυχίες για την επιχειρηματική αυτοκρατορία του, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. 

Η κίνηση των Αρχών να ελέγξουν την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των προβλημάτων του μεγάλου ομίλου δείχνει ότι το ζήτημα έχει καταστεί πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Κίνα. Το Πεκίνο έλαβε αυστηρά μέτρα κατά της επιχειρηματικής αυτοκρατορόας του Τζακ Μα τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη δημόσια προσφορά ύψους 37 δισ. δολαρίων του ομίλου Ant Group, θυγατρικού της Alibaba, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από τις Αρχές τον Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο η Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έρευνας στην Alibaba.

Στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του τον Οκτώβριο, ο Μα, που είναι από τους πλουσιότερους Κινέζους, επέκρινε σε ομιλία του τις εποπτικές Αρχές για τις κρατικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο τέλος Δεκεμβρίου, ο προπαγανδιστικός βραχίονας της κινεζικής κυβέρνησης έδωσε εντολή στα μέσα ενημέρωσης να ακολουθούν αυστηρά την επίσημη γραμμή για την αντιμονοπωλιακή έρευνα στην Alibaba και να μην κάνουν αλλαγές ούτε να προχωρούν σε εκτεταμένες αναλύσεις χωρίς άδεια. «Αν οι ανακοινώσεις οποιασδήποτε εταιρείας είναι αντίθετες με την επίσημη θέση, να μη τις δημοσιεύετε, να μην τις ποστάρετε ξανά και να μην επικαλείστε ξένα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε η οδηγία, σύμφωνα με  δύο πηγές που την έχουν διαβάσει. 

Η People's Day, που εκφράζει την κυβερνητική γραμμή, έχει επικρίνει την κινεζική τεχνολογική βιομηχανία ότι επιδιώκει όλο και μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά, τονίζοντας ότι μία αυξημένη εποπτεία της αγοράς είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας. 

«Αυτή η οδηγία είναι πολύ αυστηρή και ασυνήθιστη», δήλωσε ο Σιάο Κιανγκ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η γλώσσα  της οδηγίας μοιάζει πολύ με αυτή των οδηγιών για πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως η δίκη του Μπο Σιλάι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώτην πολιτικό που έπεσε σε δυσμένεια και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά. «Οι επενδύσεις των εταιρειών του Μα συνδέονται άμεσα με ορισμένες από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες της Κίνας. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά μπλέκει με το κινεζικό κράτος έχει πιθανότατα ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο και όχι απλά επειδή έκανε μία ομιλία, η οποία μπορεί να έπληξε το Σι Τζινπίνγκ (τον πρόεδρο της Κίνας) ή τα νεύρα κάποιων άλλων κομματικών αξιωματούχων», είπε ο Σιάο. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ