Νέα
  • ΓΔ: 1010.26 -0.98%
  • Τζίρος: 52,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Στο τραπέζι μέτρα στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ

Πηγή: AP Images ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι
O υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι / Πηγή: AP Images

Βαθύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία της Ιταλίας. Η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο κορονοϊός, η οποία εκτόξευσε το δημόσιο χρέος μέσα σε ένα χρόνο στο 160% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Κόντε, με σειρά μέτρων στήριξε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού αλλά και βιοτέχνες.

Στη μάχη ετοιμάζεται να ρίξει ένα ακόμα πακέτο ύψους 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη του υγειονομικού της συστήματος και της οικονομίας της, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Εξετάζουμε ένα πακέτο μέτρων αντίστοιχο με το 1,5% του ΑΕΠ», σημείωσε ο υπουργός. Η νέα βοήθεια ξεπερνά τις προβλέψεις για μέτρα στήριξης ύψους 20 δισ ευρώ που εξέταζε προηγουμένως η ιταλική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλία αναμένεται να λάβει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ.

«Περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά, τη διανομή και τη μεταφορά εμβολίων. Για το σύστημα υγείας, ευελπιστούμε ότι το νέο πακέτο θα προσφέρει επιπλέον 3 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Γκουαλτιέρι. Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για τη στήριξη τοπικών αρχών και των επιχειρήσεων. 

Ωστόσο, το νέο πακέτο μέτρων σε συνδυασμό με μία πιθανή προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη ενδεχομένως να οδηγήσει το έλλειμμα της Ιταλίας ως προς το ΑΕΠ πάνω από τον επίσημο κυβερνητικό στόχο του 7% εφέτος. Αφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβαθιστεί για εφέτος ο στόχος για ανάπτυξη 6%. Ενα μεγάλο μέρος για το πώς θα κινηθεί η οικονομία εξαρτάται από τις επιπλέον επενδύσεις που θα κάνει η χώρα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ, κατέληξε ο υπουργός. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ