Νέα
  • ΓΔ: 762.13 -2.21%
  • Τζίρος: 71,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Γυρίζουν την πλάτη σε Τραμπ και Ρεπουμπλικάνους οι επιχειρήσεις

Wall Street / Πηγή: AP
Wall Street / Πηγή: AP

Αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αρχίζουν να κρατούν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ.

Κολοσσοί από τομέα της αγοράς, από την Goldman Sachs και την Coca - Cola έως την Ford και την Comcast, αποσύρουν πλέον τις δωρεές τους, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο που κόστισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. Η κίνησή τους δεν έχει να κάνει μόνο με το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και τη στήριξή τους στη νομιμότητα του εκλογικού αποτελέσματος που οδήγησε τον Τζον Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν πλέον όλοι εκείνοι οι νομοθέτες που στήριξαν ή έκανα τα «στραβά μάτια» στους ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για νοθεία στις εκλογές, στερώντας από τους Ρεπουμπλικανούς τη στήριξη ακόμη και παραδοσιακών συμμάχων τους από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Όπως εύστοχα επισημαίνουν αναλυτές, τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου στις ΗΠΑ είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το αμερικανικό κοινό και όχι με τον ίδιο τον Τραμπ και τους φανατικούς υποστηρικτές του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η παύση των δωρεών που ανακοίνωσαν ηχηρά ονόματα όπως οι Marriott, American Express, AT&T, American Airlines, κ.α.,δεν θεωρείται ικανή για να επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε όσους καταψήφισαν την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν. Πρόκειται περισσότερο για «συμβολικές κινήσεις» όπως επισημαίνουν αναλυτές, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν παρά μία απειροελάχιστα μικρή πηγή εσόδων για αυτούς.

Είναι γεγονός ότι οι δωρεές αυτές ανέρχονται μέχρι τις 5.000 δολάρια ανά υποψήφιο ετησίως. Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε πολιτικές εκστρατείες που φτάνου να κοστίσουν ενίοτε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, το ποσό αυτό είναι αμελητέο. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γερουσιαστή του Μιζούρι Τζος Χόουλι, ο οποίος και άνοιξε το χορό της αμφισβήτησης της εκλογικής νίκης Μπάιντεν για χάρη του Τραμπ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Associated Press, οι εταιρικές δωρεές στην καμπάνια του δεν υπερβαίνουν τις 754.000 δολάρια, εκπροσωπώντας κάτι λιγότερο από το 15% επί του ιλιγγιώδους ποσού των 11,8 εκατ. δολαρίων που κόστισε η καμπάνια του.

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το ατόπημα των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Όπως η εταιρεία ευχετήριων καρτών Hallmark, που ζήτησε από τον Χόουλι, όπως και τον πρόσφατα εκλεγμένο γερουσιαστή του Κάνσας Ρότζερ Μάρσαλ, να επιστρέψουν τα χρήματα των δωρεών που είχαν λάβει από αυτήν.

«H Hallmark θεωρεί ότι η ειρηνική ματάβαση εξουσίας αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας και αποκηρύσσει κάθε μορφή βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας. Το συνολικό ποσό που ζητά από τους δύο γερουσιαστές ανέρχεται στις 80.000 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και ότι οι χορηγείες προς τους υποψηφίους θα αποκατασταθούν μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Η προσωπική παρέμβαση του Τραμπ ωστόσο, που φαίνεται να πυροδότησε την οργή των οπαδών του και να προκάλεσε τη βίαιη εισβοή στο Καπιτώλιο, δεν θα μείνει ως τότε ατιμώριτη. Η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Stripe σταμάτησε τη διαχείριση δωρεών υπέρ της καμπάνιας του Τραμπ, ενώ και η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify έβαλε λουκέτο στις πλατφόρμες που πωλούν προϊόντα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του απερχόμενου προέδρου.

Οι πιο ηχηρές παρεμβάσεις ήρθαν βεβαίως από Facebook, Twitter και Amazon που έλαβαν δραστικά μέτρα κόβοντας τους διαύλους επικοινωνίας του Τραμπ με τον «έξω» κόσμο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα επεισόδια καταδίκασαν όπως η Εθνική Ενωση Κατασκευαστών και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, που ευνοήθηκαν όσο κανείς άλλος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων επί διακυβέρνησης Τραμπ και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με αύξηση φόρων υπό τη νέα διακυβέρνηση.

Αίσθηση προκαλεί τέλος και η στάση της Citigroup που διέκοψε τη χρηματοδότηση προς κάθε ομοσπονδιακό φορέα για το πρώτο τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένων και των δωρεών προς τους Δημοκρατικούς, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των τελευταίων, οι οποίοι κατηγορούν Τραμπ και Ρεπουμπλικανούς για υποκίνηση βίας στο Καπιτώλιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ