Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch Ratings: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε B+

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας σε «Β+» από «BB-» προχώρησε η Fitch, λέγοντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αυξήσει τους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού και της αδύναμης ρευστότητας ξένου συναλλάγματος. Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί το αρνητικό outlook.

Σύμφωνα με τη Fitch, η υψηλότερη συχνότητα και μεγαλύτερη ένταση επεισοδίων οικονομικού στρες που προκαλούνται από τις πολιτικές του Ερντογάν, καθιστούν την Τουρκία πιο ευάλωτη λόγω πληθωρισμού, χαμηλής εξωτερικής ρευστότητας και αδύναμης αξιοπιστίας της πολιτικής της. 

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως το κεντρικό σημείο του σχεδίου του Ερντογάν να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας –μια σειρά προγραμμάτων αποταμίευσης που συνδέονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες- «δεν θα αμβλύνουν βιώσιμα τους μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τη σταθερότητα».

Ο οίκος εκτιμά πως η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των προστατευμένων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες καταθέσεις, τα στοχευμένα μέτρα πιστώσεων και κεφαλαιακών ροών, δεν θα αμβλύνουν με διατηρήσιμο τρόπο τους κινδύνους για την μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Επιπλέον, το επεκτατικό μίγμα πολιτικής (περιλαμβανομένων των βαθύτατα αρνητικών πραγματικών επιτοκίων) θα μπορούσε να περιχαρακώσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, να αυξήσει την έκθεση των δημόσιων οικονομικών σε υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και σε πληθωρισμό, και τελικά να επιβαρύνει την εγχώρια εμπιστοσύνη και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις στα διεθνή αποθεματικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ