Νέα
  • ΓΔ: 910.31 +0.36%
  • Τζίρος: 8,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Αμετάβλητο στο 14% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο στο 14% άφησε το βασικό επιτόκιό της σήμερα η τουρκική κεντρική τράπεζα, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παρά το άλμα του πληθωρισμού κοντά στο 50% μετά τη βουτιά της λίρας λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο τελευταίο τετράμηνο του 2021.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να «κόβει» τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, με τη συνολική μείωση να φθάνει τις 500 μονάδες βάσης (πέντε ποσοστιαίες μονάδες) υπό την πίεση του  Ερντογάν.

Μετά την απόφαση, το τουρκικό νόμισμα κινήθηκε σταθερά και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν μετά το μεσημέρι στις 13,62 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 48,69% τον Ιανουάριο, που είναι υψηλό επίπεδο 20ετίας, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να γίνουν έντονα αρνητικά, κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους επενδυτές και πηγή αδυναμίας για τη λίρα.

Η κεντρική τράπεζα διαμήνυσε τον περασμένο μήνα ότι σταματά τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων για να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο που έχει, ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο, αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι θα συνεχισθούν οι πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς.

Η λίρα, η οποία έκανε βουτιά 44% το 2021 λόγω των ανησυχιών για τη μείωση των επιτοκίων, κινείται σταθεροποιητικά φέτος μετά τις υψηλού κόστους κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και το σχήμα για την προστασία των καταθέσεων στο τουρκικό νόμισμα από

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ