Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Σε ύψη-ρεκόρ το κόστος δανεισμού της από το εξωτερικό

Πανάκριβος έχει γίνει ο δανεισμός της Τουρκίας από το εξωτερικό λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησής της και της αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων παγκοσμίως.

Η απόδοση για το πενταετές δολαριακό ομόλογο, ύψους 3 δισ. δολαρίων, που πούλησε χθες η γειτονική χώρα έφθασε στο 7,25%. Η ενδεικτική απόδοση της έκδοσης ήταν μάλιστα ακόμη υψηλότερα, αλλά συγκρατήθηκε από την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές που έσπευσαν να ωφεληθούν από την απόδοση – ρεκόρ.  

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη έκδοση, που είναι η μεγαλύτερη ιστορικά στο εξωτερικό, έγινε με ισλαμικά ομόλογα (sukuk bonds), τα οποία είναι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Το κόστος του ομολόγου είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, υψηλότερο σε σχέση με τα περισσότερα sukuk που κατέχουν επενδυτές, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων.

Ακόμη και το Μπαχρέιν, το οποίο έχει χαμηλό αξιόχρεο Β, πούλησε πέρυσι 7ετή ομόλογα με επιτόκιο μικρότερο από 4%. Από το 1999, μόνο το Πακιστάν, η Ινδονησία και οι Μαλδίβες πλήρωσαν τόσο υψηλό επιτόκιο για δολαριακά sukuk.

Τον Ιούλιο εκδόθηκαν ομόλογα με επιτόκιο 5,125%

To τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν υπερτριπλάσια από την έκδοση, με πάνω από 200 επενδυτές να συμμετέχουν σε αυτή. Οι περισσότεροι εκδότες sukuk έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση από την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Τουρκία, η οποία έχει αξιόχρεο Β, πούλησε πέρυσι συνολικά ομόλογα ύψους 10 δισ. δολαρίων, μέσω της κανονικής αγοράς. Η τελευταία έκδοση sukuk που έκανε ήταν τον Ιούνιο του 2021, με την οποία άντλησε 2,5 δις. δολάρια με επιτόκιο 5,125%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

H τουρκική έκδοση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αύξησης του κόστους δανεισμού λόγω της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και των εκροών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές καθώς η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Παρά την επιστροφή μίας σχετικής ηρεμίας στις τουρκικές αγορές, η παραδοσιακή επενδυτική βάση της παραμένει επιφυλακτική για το χρέος της χώρας εξ αιτίας των μη συμβατικών οικονομικών πολιτικών που ακολουθεί.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ