Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Societe Generale: Οι κυρώσεις της Δύσης πλήττουν και ευρωπαϊκές τράπεζες

Για το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πληγούν κι αυτές από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση προς τη Ρωσία, προειδοποίησε η γαλλική Societe Generale η οποία ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκλείσει την τράπεζα από τις δραστηριότητες της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η γαλλική τράπεζα, η οποία έχει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια στη Ρωσία, είναι μία από πιο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες γεγονός που την αναγκάζει να βρει τρόπους για να μειώσει τους κινδύνους αν και κάτι ανάλογο κάνουν και τα  υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Η Societe Generale έχει περισσότερο από αρκετό απόθεμα ασφαλείας για να απορροφήσει τις συνέπειες ενός πιθανού ακραίου σεναρίου, στο οποίο ο όμιλος θα αφαιρεθεί από δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των τραπεζικών του περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική τράπεζα.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χτυπηθεί τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα, εν μέσω φόβων για πιθανές απομειώσεις, χαμηλότερα έσοδα, ασθενέστερες οικονομίες και περαιτέρω κυρώσεις προς τη Μόσχα.

Οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται επίσης για ένα πιθανό κλείσιμο του ευρωπαϊκού σκέλους της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της VTB Bank (VTBR.MM), εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην τράπεζα.

Εάν οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν να κλείσουν και τη VTB στην Ευρώπη, θα σήμαινε το δεύτερο μεγαλύτερο χτύπημα σε ρωσική τράπεζα μετά τη Sberbank, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι κλείνει τις περισσότερες της στην Ευρώπη.

Η Societe Generale, το 3% των κερδών της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία, είναι μία από τις τράπεζες που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται.

Οι μετοχές της διαπραγματεύτηκαν 1,7% υψηλότερα, αλλά υποχώρησαν περίπου 20% από την αρχή του έτους.

Η Citigroup Inc (C.N) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ρωσικές δραστηριότητές της καθώς πολλοί επενδυτές προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να πουλήσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Η συνολική έκθεση της τράπεζας στη Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, συμφωνα με πηγή της τράπεζας.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι η εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε μόνο μικρό αντίκτυπο στις δραστηριότητές του, καθώς ανέστειλε σήμερα τις περισσότερες συναλλαγές 28 ρωσικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Gazprom καθώς και της ρωσικής τράπεζας Sberbank.

Η γερμανική τράπεζα Helaba δήλωσε την Πέμπτη ότι θα απέχει από την πραγματοποίηση συγκεκριμένης πρόβλεψης κερδών για το έτος, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κατάσταση στη Ρωσία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ