Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν: Προς ανάκληση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα κινηθούν σήμερα προς την αφαίρεση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με πηγές που είναι σε γνώση του θέματος και δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την πρόθεσή του προς την λήψη αυτού του μέτρου, η τελική απόφαση για το οποίο θα ληφθεί σε συντονισμό με την G7 και την Ευρωπαϊκή Ενωση και, σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον, πρέπει να λάβει την έγκριση του Κονγκρέσου.

Η έγκριση αυτή αναμένεται να είναι τυπική, αφού σε μία επίδειξη σπάνιας δικομματικής σύμπνοιας, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ του μέτρου.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του το βράδυ (22.15 ώρα Ελλάδος) στο πλαίσιο της ανακοίνωσης νέων μέτρων σε απάντηση «του απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Ετσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.

Οι νέες κυρώσεις θα προστεθούν στην ομοβροντία των μέτρων που στόχο έχουν την σταδιακή διακοπή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ