Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος - Πιθανός ο στασιμοπληθωρισμός

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία έκανε βουτιά τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του κορονοϊού το 2020 καθώς οι επενδυτές φοβούνται τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δείκτης του Ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στις -39,3 μονάδες από 54,3 τον προηγούμενο μήνα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιορίζουν πολύ τις οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Αχιμ Βάμπαχ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέροντας ότι μία ύφεση είναι «όλο και πιο πιθανή».

Ο πόλεμος στη γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και απειλώντας να μειώσει την καταναλωτική δαπάνη.

Ακραία άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών 

«Η κατάρρευση των οικονομικών προσδοκιών συνοδεύονται από μία ακραία αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Γι’ αυτό, οι ειδικοί αναμένουν έναν στασιμοπληθωρισμό τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο Βάμπαχ.

Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε χθες υπέρ της πρότασης για την προσωρινή μείωση της φορολογίας στη βενζίνη.

Οι απειλές, ωστόσο, για επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία εγείρουν ερωτήματα για την ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη Γερμανία να προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές αυτές.

Ενας άλλος παράγοντας που προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε επίπεδα – ρεκόρ μετά τη συνεχή άνοδό τους από τις αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Καρλ Λάουτερμπαχ, έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση, με πολύ κόσμο να φαίνεται να πιστεύει πως η πανδημία έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ