Νέα
  • ΓΔ: 1485.69 +0.38%
  • Τζίρος: 11,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Chobani: Μετά το «ελληνικό» γιαούρτι, τώρα στην αγορά του έτοιμου καφέ

Ο ιδρυτής της Chobani, Χαμντί Ουκουλάγια
Ο ιδρυτής της Chobani, Χαμντί Ουκουλάγια / Πηγή: AP Images

Οταν η εταιρεία Chobani άρχισε να πουλάει «ελληνικό γιαούρτι» στις ΗΠΑ, το 2007, σάρωσε στην αγορά. Τώρα, φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο με έτοιμο παγωμένο καφέ, γράφει το CNN και αναλύει τις κινήσεις του Τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια, ιδρυτή της Chobani.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Chobani λάνσαρε μια νέα σειρά κρύων, έτοιμων προς κατανάλωση καφέδων. Το νέο προϊόν διατίθεται σε τέσσερις γεύσεις και τα νέα σκευάσματα έχουν φτάσει ήδη στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ShopRite, HyVee και Publix.

Η Chobani προτείνει την τιμή των 4,49 δολαρίων για κάθε γεύση καφέ. Όσο για τη νέα γραμμή παραγωγής, βασίζεται στις προηγούμενες επενδύσεις της Chobani. Πριν από περίπου έναν χρόνο, η εταιρεία άρχισε να παράγει γάλα βρώμης και κρέμα γάλακτος, κάτι που απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στην υποδομή του Chobani: Για να φτιάξουν οι ίδιοι το γάλα βρώμης, «βασικά δημιουργήσαμε ένα εργοστάσιο μέσα στο εργοστάσιο», δήλωσε ο Peter McGuinness, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο καφές ήταν ένα λογικό επόμεnο βήμα, είπε ο ίδιος. Λόγω των αλλαγών που έκανε η Chobani για να παράγει κρέμες γάλακτος και γάλα βρώμης, δεν χρειάστηκε να κάνει πολύ περισσότερα για να μπορέσει να κατασκευάσει έτοιμους προς κατανάλωση καφέδες, εξήγησε ο McGuiness.

Οι καφέδες της Chobani
Οι καφέδες της Chobani

H Chobani έχει καλούς λόγους για να μπει στην αγορά του καφέ. Ο έτοιμος προς κατανάλωση καφές «ήταν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κομμάτια ολόκληρης της βιομηχανίας μη αλκοολούχων ποτών», δήλωσε ο Caleb Bryant, αναπληρωτής διευθυντής τροφίμων και ποτών στην ιδιωτική εταιρεία έρευνας αγοράς Mintel. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Mintel, η αγορά έτοιμου καφές στις ΗΠΑ αναμένεται να κλείσει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αύξηση 7,6% από το προηγούμενο έτος.

Πάντως, η Chobani έχει ισχυρούς παίκτες να ανταγωνιστεί στην προσπάθειά της να καθιερωθεί στην αγορά του έτοιμου καφέ -μεταξύ των επιλογών την Starbucks. Για να αναπτύξει μια εμπειρία στον καφέ, η Chobani αντλεί από όσα έμαθε στο Chobani Cafe της Νέας Υόρκης. Έχει παραγάγει χιλιάδες  καφέδες, 100% Arabica, και δοκιμάζει το προϊόν με τους καταναλωτές, δήλωσε ο McGuinness.

Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι τα προϊόντα της θα προσελκύσουν πελάτες, παρόλο που αυτοί έχουν ήδη τόσες πολλές επιλογές. «Μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε μεγάλες εταιρείες», δήλωσε ο McGuinness. «Το έχουμε κάνει ήδη στο γιαούρτι», επεσήμανε. «Είμαστε μια μάρκα που μας αρέσει να ταράζουμε τα νερά και να δίνουμε στους καταναλωτές καλύτερες επιλογές. Και αυτό είναι κάτι που μας ενθουσιάζει».

Γιαούρτια Chobani
Γιαούρτια Chobani

Η «κλοπή» της συνταγής της ΦΑΓΕ

Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω στο 2014, μια δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ουκουλάγια και της πρώην συζύγου του είχε αφήσει υπόνοιες για… βιομηχανική κατασκοπεία. Η Αϊσέ Τζιράι, πρώην σύζυγος του Χαμντί Ουλουκάγια, είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι ο Τούρκος ιδρυτής της Chobani έκλεψε τη συνταγή για το ελληνικού τύπου γιαούρτι δωροδοκώντας πρώην υπάλληλο της ΦΑΓΕ με 30.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη New York Post, η Τζιράι είχε καταθέσει ότι ο πρώην σύζυγός της ταξίδεψε ο ίδιος από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για να συναντήσει τον πρώην υπάλληλο της ΦΑΓΕ. Δεν παρέλειψε, δε, να προσθέσει ότι ο σύζυγός της καυχήθηκε περισσότερο από μία φορά ότι απέκτησε τη συνταγή του γιαουρτιού μέσω δωροδοκίας του πρώην εργαζόμενου της ΦΑΓΕ.

Πάντως, η καταγγελία της Τζιράι δεν αποδείχθηκε ποτέ -και πώς θα μπορούσε, άλλωστε...

To καφέ της Chobani στη Νέα Υόρκη
To καφέ της Chobani στη Νέα Υόρκη

Η νίκη της ΦΑΓΕ στη Βρετανία

Νωρίτερα την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο του 2014, είχε κλείσει οριστικά με νικήτρια τη ΦΑΓΕ η δικαστική διαμάχη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας με την Chobani στη Βρετανία. Τότε, το Εφετείο Αγγλίας και Ουαλίας απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η Chobani κατά της απόφασης της 26ης Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία η τουρκική γαλακτοβιομηχανία δεν επιτρεπόταν να διαθέτει προϊόντα στη βρετανική αγορά με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Μάλιστα, με την ομόφωνη απόφαση των τριών δικαστών η Chobani δεν είχε το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης του Εφετείου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως αποτέλεσμα εκείνης της απόφασης:

  • Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
  • Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην Chobani την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt» στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
  • H Chobani διατάχθηκε να πληρώσει για τα δικαστικά και νομικά έξοδα της ΦΑΓΕ για την έφεση. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ