Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ουκρανία: Κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας - Φόβοι για πείνα και σε άλλες περιοχές

σιτάρι
Pexels Photo

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με ένα μέρος των υποδομών να έχουν καταστραφεί και πολλά σούπερ μάρκετ και αποθήκες να είναι άδειες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WGP) του ΟΗΕ.

«Η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της χώρας καταρρέει. Οι μεταφορές προϊόντων έχουν μειωθεί λόγω της ανασφάλειας και της απροθυμίας των οδηγών», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Jakob Kern, ο οποίος είναι συντονιστής του WFP για την ουκρανική κρίση.

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί σε περικυκλωμένες πόλεις, όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι προμήθειες τροφίμων και νερού εξαντλούνται και ότι τα κονβόι του WFP δεν μπορούσαν να μπουν στην πόλη.

Το WFP αγοράζει σχεδόν τις μισές προμήθειές του σε σιτηρά από την Ουκρανία και ο Kern επεσήμανε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πολύ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Με τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, το WFP ανησυχεί και για τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων, ιδιαίτερα για εστίες πείνας», είπε, προειδοποιώντας για φιανόμενα πείνας σε άλλες περιοχές.

Όπως είπε, ο οργανισμός του πληρώνει επιπλέον 71 εκατ. δολάρια τον μήνα φέτος για τρόφιμα λόγω του πληθωρισμού και της ουκρανικής κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό αυτό θα κάλυπτε τις προμήθειες για τη διατροφή 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Αλλάζουμε προμηθευτές, αλλά αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ