Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ολ. Σολτς: Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί συνέπειες

Πηγή: ΑΡ Images
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί η ίδια τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση. Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα 'Αντερσον. Απευθυνόμενος στην κυρία 'Αντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ακόμη συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, ο καγκελάριος δήλωσε ότι τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Σουηδία είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές προκειμένου να είμαστε ικανοί για νέα διεύρυνση. «Οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε καθυστέρηση καθιστά τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Η κυρία 'Αντερσον από την πλευρά της σημείωσε ότι η χώρα της δεν βλέπει τον εαυτό της ως «μοντέλο» για την Ουκρανία - «μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, απλώς δεν ανήκουμε σε κάποια στρατιωτική συμμαχία», παραδέχτηκε η πρωθυπουργός και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σουηδία να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Βλέπουμε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Γίνονται διάφορες συζητήσεις και, αναλόγως του πώς θα τελειώσουν αυτές οι συζητήσεις, θα δούμε και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Σουηδία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και η απόφαση για ενδεχόμενη ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι θέμα του ουκρανικού λαού».

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πάντως επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων από την Ουκρανία μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι οι εταίροι έκαναν ήδη ένα βήμα προς μια βασική συμφωνία, έπειτα από σχετική γερμανοπολωνική πρωτοβουλία. «Αναφέρονται όμως σε κάτι που όλοι έχουν υποσχεθεί αφηρημένα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει συγκεκριμένο. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί το 2015», τόνισε από την άλλη πλευρά η Σουηδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα της ανέλαβε τότε το 12% των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει τώρα. Η Σουηδία ωστόσο θα είναι ασφαλώς «μέρος της λύσης» του προβλήματος, διαβεβαίωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ