Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες - Η ριψοκίνδυνη «ζαριά» Ερντογάν

Την ώρα που η Δύση έχει ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνήγι κατά της Ρωσίας και των πλούσιων ολιγαρχών της, η Τουρκία αναδεικνύεται γρήγορα ως ένας από τους πιο «ευπρόσδεκτος οικοδεσπότες».

Σε μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα, που η οικονομία της καταρρέει εδώ και μήνες, τα δισ. δολάρια των Ρώσων, που αναζητούν ασφαλές «λιμάνι» έρχονται ως «μάνα εξ ουρανού».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο CNBC υποστήριξε ότι «η Τουρκία θα καλωσόριζε τους Ρώσους ολιγάρχες όχι μόνο ως τουρίστες αλλά και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρηματικές τους συναλλαγές συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο».

Στην ουσία, επανέλαβε αυτό που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγες ημέρες νωρίτερα, ότι «ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις έδρες τους στην Τουρκία» φυσικά μαζί με τα τεράστια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με τον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς να κάνει την αρχή και να στέλνει τα δύο πολυτελή του γιοτ και ένα ιδιωτικό τζετ σε τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία - μια χώρα εκτός ΕΕ αλλά μέλος του ΝΑΤΟ – δείχνει ανοικτά τις προθέσεις της ενθαρρύνοντας ενεργά τις επενδύσεις από Ρώσους δισεκατομμυριούχους που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα Αμερικανών, Ευρωπαίων και Βρετανών γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τη Δύση.

Η Τουρκία δεν θα βγει κερδισμένη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNBC, η στάση αυτή θα έχει μεν βραχυπρόθεσμα οφέλη για την τουρκική οικονομία αλλά θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την Τουρκία.

«Η προσέλκυση ρωσικών χρημάτων θα μπορούσε να βλάψει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Ντεφνέ Αρσλάν, ανώτερη διευθύντρια toy Atlantic Council στην Τουρκία και πρώην οικονομολόγος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία πατάει σε τεντωμένο σκοινί στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ επικρίνει έντονα την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας, δεν εφαρμόζει κυρώσεις όπως αυτές που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, λέγοντας ότι αντιτίθεται επί της αρχής.

Αντίθετα, έχει υιοθετήσει το ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή, διευκολύνοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη όπου ξεπρόβαλαν ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο» υπογραμμίζει η Αρσλάν.

Η στάση της Τουρκίας περί ονομαστικής ουδετερότητας γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατανοητή δεδομένων των στενών οικονομικών και διπλωματικών δεσμών της με τη Ρωσία, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, την άμυνα, το εμπόριο και τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν πιέσει την Άγκυρα να επιβάλλει κυρώσεις, ούτε είναι πιθανό να την τιμωρήσουν επειδή δεν το έκανε.

Αυτό την έχει μετατρέψει σε ένα «ασφαλές λιμάνι» για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις από δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και αναζητούν επειγόντως διέξοδο, με το αζημίωτο.

Επικίνδυνα παιχνίδια σε λεπτές ισορροπίες

Κι ενώ η εισροή ξένων επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην τουρκική οικονομία, αναλυτές υποστηρίζουν οτι δεν θα βρίσκεται για πολύ ακόμη στο απυρόβλητο. 

Ο Τούρκος αναλυτής Emre Peker, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group, εκτιμά ότι η ανοχή της Δύσης είναι πιθανό να υποχωρήσει εάν η Τουρκία αρχίσει να διεκδικεί ενεργά τον ρωσικό πλούτο που υπόκειται σε κυρώσεις. 
«Οι ολιγάρχες μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις στην Τουρκία εάν δεν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Αυτό φτάνει μόνο έως του να ελλιμενίζουν τα πολυτελή τους σκάφη. Οποιαδήποτε μεταφορά τεράστιων χρηματικών ποσών και περιουσιακών στοιχείων στην Τουρκία εγκυμονεί τον κίνδυνο η Άγκυρα να βρεθεί αντιμέτωπη η ίδια με κυρώσεις και αυτό δεν το θέλει» εκτιμά ο Peker.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας πιο επισφαλή. Οι συνέπειες είναι σαφείς καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλότερες, αποσταθεροποιώντας την τουρκική οικονομία. Οι συνέπειες των κυρώσεων θα περιορίσουν ή θα σταματήσουν τον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο του εισερχόμενου τουρισμού. Και θα επηρεάσει τις τουρκικές επενδύσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

Όσο για τις προσπάθειες Ερντογάν να αναδείξει την Τουρκία ως ανεξάρτητο μεσολαβητή στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, έχουν ως μόνο στόχο την εύνοια στο εσωτερικό εν όψη των εκλογών του 2023.

Με το βλέμμα στις εκλογές του 2023

«Ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει στις εκλογές του επόμενου έτους», δήλωσε στο CNBC ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.

Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για την Τουρκία να στηρίξει την οικονομία της και να επωφεληθεί από τη μετακίνηση πλούτου από τη Ρωσία, χωρίς να προκαλέσει πολιτική και οικονομική οργή.

Αυτό περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων από ορισμένες από τις 450 δυτικές εταιρείες που έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Arslan.

«Εάν το παίξει σωστά, νομίζω ότι μπορεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία, όχι μόνο να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους δυτικούς συμμάχους αλλά να προσελκύσει πιθανώς επενδύσεις από ξένες εταιρείες», είπε, τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής γεωγραφίας και των γραμμών παραγωγής. 

Πράγματι, ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η «πόρτα» της Τουρκίας είναι ανοιχτή σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ρωσίας. «Η πόρτα μας είναι ανοικτή όχι μόνο σε αμερικανικές εταιρείες, αλλά και σε πολυεθνικές και ομίλους από όλο τον κόσμο που εγκαταλείπουν τη Ρωσία» είχε είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα