Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Πόσο κοντά στο ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας τύπου Αργεντινής είναι η Ρωσία

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ρωσίας δεν αποκλείει ο κορυφαίος δικηγόρος σε ζητήματα δημοσίου χρέους Jay Auslander, ο οποίος συνεργάστηκε με τους πιστωτές της Αργεντινής το 2016.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Jay Auslander εκτιμά ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων της Ρωσίας δεν θα είχαν τρόπο να ανακτήσουν τα χρήματά τους εάν η χώρα οδηγούνταν σε αδυναμία πληρωμών, καθώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δικαστικών προσφυγών σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Η πληρωμή των ομολογιούχων εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την επίλυση της σύγκρουσης και την επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της. Παράλληλα, προτίθεται να πληρώσει 2 δισ. δολάρια για ομόλογα που λήγουν στις 4 Απριλίου, προσφέροντας επαναγορά σε ρούβλια προκειμένου να διευκολύνει τις πληρωμές στους εγχώριους ομολογιούχους.

Ομως, εξακολουθεί να διαφαίνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας καθώς οι δυτικές κυρώσεις αποκόπτουν τη χώρα από την υπόλοιπη χρηματοπιστωτική κοινότητα, μειώνοντας την ικανότητα της Μόσχας να πληρώνει έγκαιρα τους πιστωτές.

Ο δικηγόρος, που βοήθησε μια ομάδα ομολογιούχων να κατασχέσει κινητήρες ελικοπτέρων του αργεντινού στρατού πριν από πέντε χρόνια στις ΗΠΑ, είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση ίσως είναι πιο δύσκολο για τους κατόχους ομολόγων να ανακτήσουν τα χρήματά τους, εκτός εάν η Μόσχα αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον της μια συμφωνία με επενδυτές.

«Στην Αργεντινή, ό,τι κι αν συνέβη στα δικαστήρια, όποια ασφαλιστικά μέτρα κι αν επιβλήθηκαν, τίποτα δεν άλλαξε έως ότου η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ αντικαταστάθηκε από τον Μαουρίσιο Μάκρι», είπε ο δικηγόρος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να μηνύσουν τη Ρωσία και να ζητήσουν άμεση αποπληρωμή των ομολόγων, τα αμερικανικά δικαστήρια πιθανώς θα τους στηρίξουν, όμως η ανάκτηση των χρημάτων μπορεί να είναι περίπλοκη, είπε.

Εάν η Ρωσία οδηγηθεί στη χρεοκοπία εξαιτίας των κυρώσεων, οι ομολογιούχοι πιθανώς θα βρεθούν σε μια δύσκολη μάχη, με στόχο να διεκδικήσουν ή να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη Ρωσία, τα οποία ενδεχομένως προστατεύονται από κρατική ασυλία.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με τρόπο που να είναι αποδεκτός από τις παγκόσμιες αγορές, ώστε να μπορέσει ξανά η Ρωσία να λειτουργήσει με κάποιο βαθμό ομαλότητας», καταλήγει ο Auslander. «Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν μπορώ να δω πώς θα πληρωθεί κανείς σε περίπτωση χρεοκοπίας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ