Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Οι δηλώσεις Ερντογάν εκτροχιάζουν τη λίρα

O Tαγίπ Ερντογάν
O Tαγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP Images

Εκτροχιάζεται η τουρκική λίρα μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα που έκανε στις αρχές του 2021, το καλύτερο από το 2012, μετά την αναφορά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, που ξεσήκωσε αμφιβολίες για το προς τα πού κινείται η νομισματική πολιτική της χώρας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τουρκική λίρα σημείωνε άνοδο πάνω από 1% έναντι του δολαρίου -αυξάνοντας περαιτέρω τα κέρδη του 14% που κατέγραψε το τελευταίο δίμηνο του 2020- μέχρι που ο Ερντογάν, την Παρασκευή, επανέλαβε την παλιά πεποίθησή του ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό. Έκτοτε, η λίρα καταγράφει απώλειες σχεδόν 2%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 24 σημαντικότερων νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, με τους traders να εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το νόμισμα.

Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι κάποιοι επενδυτές μπορεί να χάνουν την πίστη τους ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει στάση. Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν και οι πρώτες επικρίσεις που απευθύνει στο οικονομικό επιτελείο από τον Νοέμβριο και τον διορισμό του Άγκμπαλ ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, με την υπόσχεση να ακολουθήσει μια πιο ορθόδοξη πολιτική για να αναχαιτίσει τη διολίσθηση της λίρας. Υπό τη διοίκησή του, το επιτόκιο αναφοράς στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατά 675 μονάδες βάσης.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Ο Zsolt Papp, ειδικός σε θέματα επενδύσεων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών στην JP Morgan Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε πως «είμαστε επιφυλακτικοί. Ήταν, στ' αλήθεια, αλλαγή πολιτικής ή μήπως απλά μια κίνηση τακτικής για να καθησυχάσει την αγορά; Θέλουμε να ξέρουμε. Κάποια επιφυλακτικότητα είναι επιβεβλημένη».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε, μιλώντας σε επιχειρηματίες, ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία πολλές τουρκικές εταιρείες. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2021 και τόνισε πως θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή του για τα επιτόκια, «είτε ακούγεται είτε όχι».

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο Άγκμπαλ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 17%. «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε ο Marcelo Assalin, επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών στη William Blair Investment Management. «Ψάχνουμε να δούμε αν έχουμε να κάνουμε με μια βιώσιμη θετική μεταρρύθμιση ή απλά με μια ακόμη παραπλάνηση», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει όμως η HSBC Global Asset Management, ακόμη κι αν ο Ερντογάν αφήσει την κεντρική τράπεζα να κάνει τη δουλειά της όπως εκείνη θεωρεί ότι είναι σωστό, η Τουρκία πρέπει να κάνει ακόμα πολλά για να βελτιώσει τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της, ιδίως σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ