Νέα
  • ΓΔ: 781.94 -3.02%
  • Τζίρος: 57,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Ετοιμάζει νομική προσφυγή αν εξωθηθεί σε χρεοκοπία

Anton Siluanov
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ

H Ρωσία θα προσφύγει νομικά αν η Δύση επιχειρήσει να την εξωθήσει σε χρεοκοπία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντον Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

«Φυσικά θα κάνουμε αγωγή, επειδή έχουμε κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές θα πληρώνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Θα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο τις αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλια. Δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία. Θα πρέπει να αποδείξουμε πολύ ενεργά το επιχείρημά μας, παρ’ όλες τις δυσκολίες».

Αντιμέτωπη με την πρώτη χρεοκοπία μετά από έναν αιώνα

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της μετά από περισσότερο από έναν αιώνα καθώς την προηγούμενη εβδομάδα αποπλήρωσε δύο κρατικά ομόλογα που έληγαν σε ρούβλια αντί για δολάρια.

Σήμερα, εξ άλλου, η κρατική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» κηρύχθηκε σε χρεοκοπία από την Credit Derivatives Determinations Committee, επειδή δεν πλήρωσε ληξιπρόθεσμους τόκους ομολόγου της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι οι πιστωτές της θα πληρωθούν.

«Η Ρωσία προσπάθησε καλόπιστα να πληρώσει τους ξένους πιστωτές. Ωστόσο, η πολιτική των δυτικών χωρών είναι να προκαλέσουν τεχνητή χρεοκοπία με κάθε μέσο», πρόσθεσε.

Στα 261,7 δισ. δολάρια το δημόσιο χρέος

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 20% του συνολικού δημόσιου χρέους, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 21 τρισ. ρούβλια (261,7 δισ. δολάρια).  

Μία χρεοκοπία της Ρωσίας φαινόταν αδιανόητη έως πρόσφατα καθώς η χώρα είχε επενδυτική βαθμίδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αν υπάρχει ένας οικονομικός και χρηματοπιστωτικός πόλεμος κατά της χώρας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, ενώ παράλληλα θα εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Αν δεν μας αφήνουν να το κάνουμε αυτό σε ξένο νόμισμα, θα το κάνουμε ρούβλια», είπε ο Σιλουάνοφ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ