Νέα
  • ΓΔ: 785.65 +0.76%
  • Τζίρος: 48,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσικοί σιδηρόδρομοι: Πληρώσαμε τα χρέη μας αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν στους πιστωτές

Η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» αρνείται ότι έχει χρεοκοπήσει καθώς κατέβαλε όλες τις οφειλές της αλλά τα χρήματα δεν έφθασαν στους πιστωτές επειδή οι ενδιάμεσες τράπεζες μπλόκαραν τις πληρωμές.

Λόγω του μπλόκου αυτού δεν πληρώθηκαν οι κάτοχοι τεσσάρων ομολόγων της ρωσικής κρατικής εταιρείας, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε χρεοκοπία από την Credit Derivatives Determinations Committees.

H αντίδραση της εταιρείας σημειώνεται την ώρα που το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με τις πληρωμές ομολόγων του. Εχει παραβιάσει τους όρους δύο ομολόγων του, τα οποία αποπλήρωσε σε ρούβλια, αλλά κατηγορεί και αυτό τις ενδιάμεσες τράπεζες ότι δεν έκαναν τις πληρωμές στους ομολογιούχους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» ανέφερε ότι έκανε έγκαιρα τις πληρωμές, αλλά λόγω των κυρώσεων τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους λογαριασμούς των πιστωτών. Σημείωσε, επίσης, ότι υπέβαλε αίτηση στη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Κυρώσεων για να λάβει την άδεια εξυπηρέτησης όλων των χρεών της και ότι «παραμένει προτεραιότητα» η κάλυψη των υποχρεώσεων της.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι η πρώτη εταιρεία που κηρύχθηκε σε χρεοκοπία από διεθνείς φορείς μετά τον αποκλεισμό ρωσικών εταιρειών από τις διεθνείς αγορές λόγω των κυρώσεων.

Άλλες εταιρείες, που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, όπως η EuroChem, είχαν υποστηρίξει προηγουμένως ότι οι μη καταβολές των ποσών στους ομολογιούχους τους δεν συνιστούν χρεοκοπία, επειδή οφείλονται αποκλειστικά σε γεγονότα εκτός του ελέγχου τους.

Η μη πληρωμή των ομολόγων των Ρωσικών Σιδηροδρόμων θα οδηγήσει πιθανόν σε νομική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών της – μεταξύ των οποίων είναι και η ιταλική τράπεζα UniCredit που είχε δώσει δάνειο 585 εκατ. ελβετικών φράγκων πέρυσι.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το κράτος θα κινηθεί νομικά, αν κηρυχθεί τυπικά σε χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές δεν πληρώθηκαν λόγω «μη ενδεδειγμένων πράξεων αμερικανικών τραπεζών και της αμερικανικής κυβέρνησης».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ