Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Οι προσπάθειες για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα συνεχίζονται και σήμερα,  μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε ελέω της παραίτησης της μόλις δύο μηνών τρικομματικής «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων.

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα γίνεται συζήτηση για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, αφού τα πολιτικά κόμματα στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή,  εν μέσω της βαθαίνουσας οικονομικής κρίσης.

Η οικονομική κρίση ήταν εξάλλου και ο λόγος που η «κυβέρνηση» του Φαΐζ Σουτζούογκλου δεν κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από δύο μήνες, αφού απέτυχε να ελέγξει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και να βάλει φρένο στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Τουρκοκυπρίων.   

Κρίση για το ρεύμα και τα τρόφιμα   

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραίτηση της «κυβέρνησης» Σουτζούογκλου επήλθε μετά από μια πρωτοφανή δημόσια σύγκρουση του ιδίου με τον υπουργό Δημοσιονομικών της «κυβέρνησης» του Σουνάτ Ατούν, ο οποίος διαφώνησε με απόφαση για μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με την συμφωνία του «Πρωθυπουργού» με την συντεχνία των εργαζομένων για λήξη των απεργιακών μέτρων.

Στη σύγκρουση αυτή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επέλεξε να στηρίξει τον Ατούν, με αποτέλεσμα ο Σουτζούογκλου να διαλύσει την τρικομματική «κυβέρνηση» κατηγορώντας και τον Τατάρ για τη νέα πολιτική κρίση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Ενδεικτικοί της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά και οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό. Στις τουρκοκυπριακές αγορές τροφίμων εξάλλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της πώλησης φρούτων και λαχανικών με το κομμάτι και όχι με το κιλό.

Πηγή: DW

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ