Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πολωνία: Επέβαλε κυρώσεις σε Gazprom και κλείνει τον αγωγό Yamal στο έδαφός της

Κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και άλλων 50 φυσικών και νομικών οντοτήτων της Ρωσίας επέβαλε η Πολωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιούς επιβλήθηκαν οι κυρώσεις

Εκτός από την Gazprom, οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τη βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων Akron, καθώς και τις εταιρείες εμπορίας άνθρακα SUEK Polska και KTK Polska. Η Gazprom έχει μειοψηφικό μερίδιο στην EuRoPol Gaz, μια οντότητα που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες, στη λίστα βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδρυτής και βασικός μέτοχος της Alfa Bank. Ακόμα, ο μεγιστάνας της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα αλλά και ο Ευγκένι Κασπέρσκι, ιδρυτής της ομώνυμης ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και, για τα άτομα που κατονομάζονται, απαγόρευση εισόδου στην Πολωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μαριούζ Καμίνσκι, ανέφερε ότι «είναι πιθανό, σχεδόν βέβαιο, ότι αυτή η λίστα (των κυρώσεων) θα διευρυνθεί».

Η Πολωνία έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ