Νέα
  • ΓΔ: 819.04 -0.38%
  • Τζίρος: 4,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου συμφώνησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία με την Κομισιόν

Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ισπανία και την Πορτογαλία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην ιβηρική χερσόνησο.

Στόχος της συμφωνίας είναι η προστασία των καταναλωτών και μερική απεμπλοκή των νοικοκυριών από τις αυξήσεις που δέχεται το ενεργειακό κόστος.

«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία με την Επιτροπή», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Πορτογάλο ομόλογό της Χοσέ Ντουάρτε Κορντέιρο.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, θα βοηθήσει «στην ενίσχυση της προστασίας των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών που έχουν υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στην εξέλιξη της αγοράς χονδρικής», τόνισε.

Στα τέλη Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξουσιοδότησε την Ισπανία και την Πορτογαλία να λάβουν «εξαιρετικά μέτρα» για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την ελάφρυνση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί στις δύο χώρες. 

Το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω των κανόνων της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι αναγκάζουν τους παραγωγούς να πωλούν την ενέργειά τους στην τιμή της πιο ακριβής τεχνολογίας — επί του παρόντος σταθμούς παραγωγής ενέργειας με αέριο.

Για μήνες, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το σύστημα, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο για την ενεργειακή κατάσταση στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ωστόσο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ήταν αντίθετες σε μια μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι φοβούνται τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ.

Η ιβηρική εξαίρεση εγκρίθηκε εν όψει της «ιδιαίτερης κατάστασης» των δύο χωρών, καθώς έχουν «ενεργειακά μείγματα που αποτελούνται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολύ λίγες διασυνδέσεις με την ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ