Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ - Τι θα κάνει η Γερμανία - Σε συναγερμό η Ελλάδα

Συνάντηση με τους ευρωπαίους εταίρους της θα έχει η Γερμανία, προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση της ρωσικής Gazprom να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία

«Συνολικά, οι ροές φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος σε σταθερό επίπεδο, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με ενεργειακές εταιρείες και προμηθευτές και η συντονιστική ομάδα διαχείρισης κρίσεων αερίου της χώρας παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο. 

Οι πληρωμές σε ρούβλια έχουν ξεκινήσει

Σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις Ευρωπαίοι διαχειριστές φυσικού αερίου έχουν ήδη καταβάλλει πληρωμές σε ρούβλια, όπως απαίτησε η Ρωσία, σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο. 

Όπως είπε το ίδιο πρόσωπο, που μίλησε στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, συνολικά 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη τους σχετικούς λογαριασμούς Gazprombank προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Προέδρου Πούτιν.

Προς το ρούβλι η Γερμανία; 

Νωρίτερα σήμερα η Uniper, ο εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται να είναι σε θέση να πληρώσει για μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου στο πλαίσιο ενός σχεδίου που πρότεινε η Μόσχα, το οποίο απαιτεί οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια, γεγονός που διασφαλίζει τις ροές από τη Ρωσία προς την Γερμανία. Η Uniper διαβεβαίωσε επίσης πως η διακοπή της παροχής στην Πολωνία και τη Βουλγαρία στην οποία προχώρησε σήμερα η Μόσχα δεν επηρεάζει τις ροές προς την Γερμανία. 

«Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής δεν παραβιάζει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και έτσι οι πληρωμές είναι δυνατές», είπε μιλώντας σε αναλυτές η οικονομική διευθύντρια της Uniper, Tiina Tuomela. 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, η εταιρεία που δημοσίευσε χτες τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της για το τρίμηνο, επιβεβαίωσε ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο του σχεδίου που πρότεινε η Μόσχα, που απαιτεί πληρωμές σε ρούβλια.

Μιλώντας σε αναλυτές, η οικονομική διευθύντρια της Uniper, Tiina Tuomela, είπε ότι οι ροές μέσω Πολωνίας που προορίζονται για άλλους αποδέκτες στον βασικό αγωγό του Γιαμάλ δεν επηρεάζονται προς το παρόν.

Η ίδια είπε ότι η Uniper χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό που επιτρέπει πληρωμές σε ευρώ, τα οποία μετατρέπονται σε ρούβλια από ρωσική τράπεζα, ο οποίος βάσει της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παραβιάζει τις κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σήμερα το πρωί στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν τον ενεργειακό κολοσσό σε ρούβλια.

Αντίστροφη μέτρηση έως τις 20/5 για την Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει και στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συγκαλεί σύσκεψη στις 15:30 στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Το πρωί ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα έχει χρόνο μέχρι τις 20 Μαίου ώστε να αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει καθώς στα τέλη Μαίου λήγει η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom. Η εν λόγω πληρωμή αφορά το φυσικό αέριο του Απριλίου, την πρώτη παράδοση που εμπίπτει στο διάταγμα Πούτιν, το οποίο ισχύει από την 1η Απριλίου.

Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν στην «Η» πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή γραμμή που θα χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα. Μέχρι στιγμής πάντως η κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αναζητείται, καθώς αν ισχύει το δημοσιεύμα του Bloomberg, τότε είναι εμφανές πως η κάθε χώρα προχωρά λίγο - πολύ μόνη της ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησης που έχει από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε οτι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πως είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».

Στο τραπέζι της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης θα πέσει και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ενέργειας: 

  1. Εξασφάλιση περισσότερων φορτίων LNG 
  2. Ενίσχυση της Ρεβυθούσας με extra πλωτή δεξαμενή - μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να λειτουργεί το νέο FSU
  3. Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ - Πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο τεχνικά, καθώς χρειάζονται προσαρμογές και στον αγωγό αλλά και στο Αζερμπαιτζάν 
  4. Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη - Είναι η βασική εναλλακτική της Ελλάδας 
  5. Λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel

Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεγάλο 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μικρό, καθώς η χώρα μας εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η συνεισφορά του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ήταν μέχρι πρόσφατα κοντά στο 40%, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω της άνοιξης που ρίχνει την ζήτηση αυξάνοντας ταυτόχρονα την δυναμική των ΑΠΕ έχει πέσει κάτω από 30%. 

Ειδικότερα για σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει ως εξής: 

  • ΑΠΕ: 32,20%
  • Εισαγωγές: 30,19%
  • Φυσικό αέριο: 23,63%
  • Λιγνίτης: 7,43%
  • Υδροηλεκτρικά: 2,58%

Καθώς οι ανάγκες για θέρμανση εξασθενούν, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και καθώς η χώρα μας δεν έχει βαριά βιομηχανία, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας είναι η ηλεκτροπαραγωγή.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, καθώς η τουριστική σεζόν μόλις ξεκινά και το καλοκαίρι η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του τουρισμού και λόγω των αυξημένων αναγκών για ψύξη μέσω κλιματιστικών, που στο σύνολο τους λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στην θέρμανση υπάρχει διαφοροποίηση καυσίμου καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλοι φυσικό αέριο ενώ κάποιοι ηλεκτρικό ρεύμα.  

Με τον πληθυσμό της χώρας αυξημένο κατά 100% και πλέον με τον τουρισμό και τις ανάγκες για κλιματισμό στο φουλ, ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες αν δεν λειτουργήσουν επαρκώς οι εναλλακτικές πηγές. 

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν συνυπολογίσει κανείς πως από την Ρωσία προμηθευόμαστε σχεδόν το μισό αέριο που χρειαζόμαστε, για την ακρίβεια το 39%.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα προς την Γερμανία και την Ιταλία, που είναι δύο μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης με σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. 

Εκλεισε η κάνουλα σε Πολωνία - Βουλγαρία

Πολωνία και Βουλγαρία δεν θα έχουν από σήμερα ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις του στις δύο χώρες, καθώς αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια όπως έχει απαιτήσει ο Πούτιν, δηλώνοντας ωστόσο, οτι έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (...) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ